Mercat immobiliari

El Govern intensificarà la vigilància dels pisos turístics

Turisme llança un concurs per monitoritzar portals com Airbnb i Booking i crear una gran base de dades amb la seva oferta

L’objectiu és tenir informació al detall per poder adoptar millors mesures de control i regulació 

El Govern intensificarà la vigilància dels pisos turístics
2
Es llegeix en minuts
DAVID PAGE

El Govern vol intensificar la vigilància sobre l’expansió dels pisos turístics i vol fer-ho de manera més exhaustiva del que s’està fent fins ara. I per això busca empreses privades especialitzades per rastrejar les webs dels grans portals de lloguer turístic com Airbnb, Booking, Vrbo o Niumba (Tripadvisor) per conèixer l’oferta de vivendes d’ús turístic barri a barri i mes a mes.

La Secretaria d’Estat de Turisme, a través de la societat pública Segittur, ha convocat un concurs públic per contractar un servei de monitoratge permanent de l’oferta de pisos turístics a les grans destinacions espanyoles mitjançant l’anàlisi dels portals online de lloguer de cara a alimentar la gran base de dades pública que constitueix el Sistema d’Intel·ligència Turística.

Fins ara s’ha anat utilitzant la informació procedent de l’estadística experimental que desenvolupa l’INE sobre l’evolució del parc d’habitatges d’ús turístic. Però l’organisme públic només ofereix dades amb una periodicitat semestral (amb mostres al febrer i agost de cada any), i el Govern vol més vigilància i un mesurament de l’oferta de pisos turístics almenys mensual, segons confirmen fonts del Ministeri d’Indústria.

L’objectiu és recollir nova informació per facilitar millors dades a les comunitats autònomes i els ajuntaments concernits perquè puguin adoptar mesures de control i de regulació del lloguer turístic, pel fet que les administracions són les que tenen transferides les competències fonamentals. Les últimes dades fetes públiques per l’INE van oferir-ne la fotografia.

El Govern busca la "millora de les capacitats de mesurament i seguiment de fenòmens extrems de naturalesa disruptiva que poden afectar la competitivitat a curt i mitjà termini de les destinacions turístiques", segons remarca en la documentació oficial per justificar la contractació d’empreses privades per realitzar aquest treball i finançar-los amb fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El pressupost màxim previst del contracte puja a gairebé 300.000 euros, inclosos els impostos, per tres anys de seguiments (98.000 euros per un any i amb opció de prorroga per dos anys més).

"Actualment es disposa d’aquesta informació i s’ha comprovat la seva utilitat d’interès pel sector turístic, de manera que es planteja la compra a llarg termini d’aquesta base de dades", apunten des de la companyia pública dependent del Ministeri d’Indústria i Turisme. Els plans del Govern són donar accés totalment públic a l’evolució mes a mes de l’oferta afegida de vivendes turístiques per comunitats i per províncies a través del sistema Dataestur, i desagregar encara més les dades de manera restringida per a les administracions públiques fins a conèixer el parc de pisos turístics per municipis i fins i tot per barri a través del Sistema d’Intel·ligència Turística.

Notícies relacionades

L’evolució del preu

L’Executiu busca estrènyer la vigilància sobre els pisos turístics i ampliar la informació disponible. El contracte que es treu a concurs obligarà l’empresa adjudicatària no només a localitzar i a oferir dades quantitatives sobre el parc de vivendes d’ús turístic, també es requereix mesurar l’evolució del preu mitjà de l’oferta dels pisos, la valoració mitjana que les vivendes obtenen dels viatgers després de l’estada i el nombre de comentaris sobre les vivendes realitzats pels clients.