Vaivens als parquets
Les borses recuperen el que van perdre el dilluns negre al tancar la setmana
Els mercats es refan d’una jornada en què es van viure vendes massives pel temor d’una recessió als EUA i la seva possible extensió
L’anunci del Banc del Japó que no tornaran a apujar els tipus contribueix a calmar els ànims
Les borses van tancar la setmana pràcticament recuperant el que van perdre el dilluns negre, amb el que començar aquest període de sessions. El temor d’una recessió als Estats Units, per la seva possible extensió a la resta del globus, va provocar vendes massives i va tenyir de vermell tots els plafons borsaris del planeta, començant per la borsa de Tòquio, que va viure la seva pitjor jornada des del crash de 1987.
L’Ibex 35, el principal indicador borsari a Espanya, va acabar la setmana amb un avenç del 0,76%, fins als 10.638 punts. I el mateix va passar a tota la resta dels parquets europeus, tot i que predomina la volatilitat. I amb això es compleix la màxima del llibre Manias, Panics, and Crashes, de Charles P. Kindleberger, que, en aquesta clàssica història de les crisis financeres explica de quina manera s’exagera l’optimisme en els mercats i d’igual manera, el pessimisme quan els inversors intueixen o presumeixen que les coses poden anar a pitjor.
Ensurt superat
Després de l’ensurt que es va viure a començament de la setmana, en les últimes cinc sessions, el selectiu espanyol ha cedit un 0,3%. Les pujades més grans han correspost a Cellnex (2,75%), que ha venut la seva filial a Àustria; Inditex (1,87%), IAG (1,48%) i Merlin Properties (1,47%), mentre que els descensos més acusats han sigut per a Acciona (-1,03%) i Endesa (-0,67%).
A la resta de places del Vell Continent també s’ha viscut una jornada en positiu. El Dax alemany va finalitzar la setmana amb una pujada del 0,24%; el Cac francès s’ha anotat un 0,31%; el FTSE britànic, un 0,24%; l’Euro Stoxx 50, un 0,24% i el Mib italià, un 0,13%.
En qualsevol cas, el mercat continua vigilant la cotització del ien i també controla de reüll l’índex Nikkei, que ha aconseguit tancar en positiu i per sobre de 35.000 punts després de la caiguda que va patir dilluns passat, superior al 12%, que posteriorment ha recuperat gairebé del tot. Les declaracions del vicepresident del Banc del Japó afirmant que no tornaran a apujar els tipus s’han sumat a la bona dada d’ocupació als Estats Units, millor de l’esperat, i tot això ha contribuït a apaivagar els ànims.
Notícies relacionadesD’altra banda, la possibilitat que l’Iran llanci un atac contra Israel en els pròxims dies manté elevada la tensió geopolítica, a causa de la incertesa sobre un augment del conflicte a l’Orient Mitjà.
Als Estats Units, Wall Street va acabar tancant dijous amb fortíssimes pujades després d’una dada d’atur setmanal millor del previst, que va calmar els nervis dels operadors i va allunyar els temors d’una recessió als EUA. Els índexs americans es van moure durant la jornada d’ahir, de tota manera, sense una direcció clara i amb poca convicció. Els analistes descarten un escenari de caigudes al llarg dels pròxims dies, però tampoc veuen gaire clar que hagi sortit de l’escenari de volatilitat, en què qualsevol notícia o informació dispara o provoca una caiguda als mercats, en funció de l’ànim i la percepció dels inversors.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034