Denúncies a X en 9 països europeus per entrenar la seva IA amb dades privades

La comissió responsable d’aplicar la legislació de la Unió Europea investiga l’empresa de Musk per presumpta vulneració de drets

Denúncies a X en 9 països europeus per entrenar la seva IA amb dades privades
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Macrodenúncia europea contra X, la xarxa social abans coneguda com a Twitter. L’oenagé austríaca Noyb va presentar ahir queixes a nou països de la Unió Europea (UE) en les quals acusa la plataforma propietat d’Elon Musk de violar les lleis comunitàries a l’utilitzar sense consentiment dades de fins a 60 milions d’usuaris per entrenar la seva intel·ligència artificial (IA).

El 25 de juliol, diversos usuaris d’X van començar a denunciar que, sense cap avís previ, la companyia havia activat per defecte una opció que li permetia utilitzar els missatges i les fotos que es comparteixen a la xarxa social per entrenar el seu chatbot, conegut com a Grok.

La setmana passada, la Comissió Irlandesa de Protecció de Dades (DPC), la responsable d’aplicar la legislació europea, va obrir una investigació contra l’empresa propietat del milmilionari Musk al considerar que estava portant a terme una estratègia il·legal que vulnera els drets dels ciutadans europeus. L’acció del regulador va obligar X a paralitzar aquest ús de les dades almenys fins que el cas arribi als tribunals al setembre.

Ahir l’oenagé Noyb, especialitzada en la defensa de la privacitat, va anar més enllà i va presentar un total de nou denúncies a nou països de la UE, entre ells Espanya, en les quals demana un "procediment d’urgència". Ho ha fet perquè considera que el regulador irlandès "defuig el problema de fons" i no apunta a "les infraccions principals". Per això, en les seves nou reclamacions exigeix una "investigació completa" que determini la il·legalitat d’aquest procediment i obligui X a "complir realment amb la llei".

"En els últims anys hem vist innombrables casos d’aplicació ineficaç i parcial per part d’Irlanda", va assenyalar el president de Noyb, el prestigiós advocat austríac Max Schrems. "¿Què ha passat amb les dades de la UE que ja estaven integrades en els sistemes i com pot separar [adequadament] la xarxa X les dades de la UE de les de fora de la UE?", es pregunta l’oenagé, que denuncia falta de transparència.

Obligada a informar

Notícies relacionades

En aquestes reclamacions s’assenyala que X està obligada a informar proactivament els usuaris d’aquest tipus de canvis i a sol·licitar-los el consentiment. Les autoritats de protecció de dades d’Àustria, Bèlgica, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, els Països Baixos, Polònia i Espanya han d’investigar ara les pràctiques de la xarxa social i determinar un correctiu que l’obligui a acatar la legislació de la UE.

Al mes de maig, Meta ja va intentar utilitzar les dades dels usuaris europeus de Facebook i Instagram per entrenar les seves "noves funcions" d’IA. El gegant tecnològic sí que va informar els usuaris mitjançant una notificació, si bé el procediment per oposar-se a aquest tracte era particularment complicat (aquí expliquem com fer-ho). Finalment, la pressió dels reguladors va obligar la companyia a interrompre les seves accions.