El preu de l’oli d’oliva ja és un 23% més barat en origen
Les exportacions del producte, que es va abaratir un 5,5% el mes passat, van batre un rècord entre gener i maig al créixer un 75%
L’oli d’oliva costava al març un 70% més que un any abans. Va ser el punt d’inflexió d’un producte que ha sigut l’emblema de l’últim episodi inflacionista que ha viscut Espanya i que ara, tal com havien predit productors i comercialitzadors, comença a baixar. Des de principis d’any, el preu en els molins o almàsseres de l’anomenat or líquid s’ha rebaixat en un 22,8% de mitjana i els consumidors finals han començat ja a notar el descens, tot i que encara tímidament. Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquest juliol es va abaratir un 5,5% respecte al juny. De fet, des de maig, l’IPC intermensual de l’oli d’oliva ve encadenant valors ja negatius, una fet que suposa, sens dubte, un alleujament per a les butxaques dels compradors.
La decisió del Govern d’aplicar un IVA del 0% a l’oli i, també, les ofertes i promocions llançades en les últimes setmanes pels grans supermercats estan ajudant que la situació sigui més suportable. El canvi de tendència en els preus es produeix quan falta poc més d’un mes perquè acabi l’actual campanya oleícola i comenci, a l’octubre, una nova temporada, que els experts preveuen de millor qualitat i, sobretot, de molta més quantitat, després de dues collites marcades per la sequera i l’escassetat d’olives. Aquests aires d’optimisme s’han traslladat per fi als mercats.
"Les estimacions de la pròxima campanya apunten a una recuperació de la producció gràcies a les precipitacions i temperatures" que es van donar a la primavera, apuntava recentment el Ministeri d’Agricultura. L’Escola Superior de l’Oli d’Oliva (ESAO), una entitat privada que des del 2009 ofereix formació especialitzada en aquesta àrea, augura "una campanya de producció mitjana, mitjana-alta amb variabilitat depenent de la disponibilitat d’aigua i les condicions climàtiques de cada zona". "S’espera una recuperació a la producció gràcies a la contraanyada [l’alternança de productivitat que presenta l’olivera d’un any per al següent] i a les pluges primaverals", afegeix l’ESAO en el document de previsions que ha elaborat per a aquesta campanya 2024-2025.
Cotitzacions
Des de principis d’aquest any i fins al 5 d’agost, l’última data en què es van actualitzar les cotitzacions, l’oli verge extra havia experimentat una reducció del 16%, segons l’Observatori de Preus i Mercats de la Junta d’Andalusia, el mercat de referència per a aquest producte a Espanya. L’oli d’oliva verge (sense l’extra) es va reduir en un 24,4% i el refinament d’oliva (també anomenat llampant) va disminuir un 28%.
Que el sector està vivint un bon moment ho confirma també el fet que les exportacions d’oli d’oliva produït a Andalusia creixessin un 75% entre gener i maig fins a arribar per primera vegada en la història a més de 2.000 milions en vendes. En cinc mesos, la facturació va ser 685 milions superior al seu anterior registre rècord, aconseguit el 2017 amb 1.358 milions, segons indica la Conselleria d’Economia de la comunitat andalusa, territori que concentra el 68% de l’oli d’oliva que en global exporta Espanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia