Brussel·les autoritza un ajut alemany de 5.000 milions per fabricar xips
Von der Leyen apadrina una planta de la taiwanesa TSMC a Dresden per reduir la dependència de tecnologia xinesa / El projecte s’inclou en un pla de 110.000 milions d’inversió publicoprivada
La presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, i el canceller alemany, Olaf Scholz, van donar ahir el cop de pala inaugural a la construcció de la fàbrica de microxips del colós Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, TSMC, considerat clau en la pugna pel domini tecnològic davant la Xina. Quedarà emplaçada a la ciutat alemanya de Dresden, a l’est d’Alemanya, i serà una espècie de vaixell insígnia del pla per a l’avenç a Europa d’un sector crucial.
"El productor de microxips més gran del món ve al nostre continent", va proclamar Von der Leyen, en la seva salutació de benvinguda a TSMC. El simbòlic inici de la construcció de la fàbrica es produeix un any després que Taipei anunciés una inversió de 10.000 milions d’euros en aquest projecte. La matriu taiwanesa tindrà una participació del 70%, mentre que la resta es repartirà entre les alemanyes Bosch i Infineon, així com la neerlandesa NXP, les tres amb filials a Dresden.
La visita de Von der Leyen va coincidir amb l’anunci de l’aprovació per part de Brussel·les de l’ajuda pública de 5.000 milions d’euros que aportarà el Govern alemany al projecte, batejat com a European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC).
Participació de 70 empreses
La fàbrica a Dresden forma part de l’estratègia de la CE per activar el sector a Europa. Per a Von der Leyen és un pla "revolucionari", la plasmació del qual pren forma amb aquesta fàbrica. Està emmarcada en el pla de 110.000 milions d’euros entre inversió pública i privada, ancorat en l’anomenada llei de xips aprovada fa dos anys. El seu propòsit és augmentar la producció europea de semiconductors fins al 20% de la capacitat mundial per al 2030.
Participen en aquesta estratègia europea unes 70 empreses, repartides per 19 països membre, entre els quals Alemanya vol actuar de columna vertebral. El seu ministre d’Economia i Protecció del Clima, el verd Robert Habeck, va destacar el "potencial innovador" que suposa la fàbrica de Dresden, de la qual a partir del 2029 han de sortir mig milió de xips a l’any.
Europa lluita per disposar d’una producció autònoma d’un sector clau per a la producció d’objectes d’ús diari ja imprescindible, des de telefonia mòbil fins a vehicles, la intel·ligència artificial i el conjunt de la transició energètica. Taiwan lidera el sector, però els temors d’una invasió per part de la Xina han disparat la cursa cap a aquesta autonomia europea. La tensió entre el gegant asiàtic i Taipei és una qüestió de primer ordre en la geopolítica internacional. TSMC és l’empresa capdavantera amb la qual Taiwan controla fins ara el sector.
Més enllà de la importància per a Europa de la nova planta, a escala alemanya hi ha un gran interès fins i tot polític en un projecte que generarà 2.000 llocs de treball directes. La forta inversió pública i privada a la regió fa que es parli d’un Silicon Saxony, en al·lusió a Saxònia. S’estima que, el 2030, el conjunt del sector podria ocupar en aquest land 100.000 persones.
Dresden és la capital de Saxònia, on el primer de setembre se celebren unes eleccions regionals que es preveuen molt dures per a la coalició de Scholz entre socialdemòcrates, verds i liberals. Els sondejos apunten que tant en aquest land com en el de Turíngia, també a l’est alemany, s’imposarà com a primera força la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). Als tres partits de la coalició de Scholz se’ls situa a la corda fluixa del 5%, mínim per obtenir escons.
L’esperança de rescat davant l’auge ultra està, pel que fa a Saxònia, en la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de Von der Leyen, que els sondejos situen en igualtat de forces amb l’AfD. El primer ministre regional Michael Kretschmer representa la lluita des de la CDU per contenir l’empenta ultra. La seva presència ahir en l’acte inaugural, al costat de Von der Leyen i el canceller socialdemòcrata i, per part empresarial, el cap de TSMC, C.C. Wei, cobra la seva pròpia lectura política, a escala alemanya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Mapes Aquesta és la zona zero de València on ha colpejat la pitjor dana del segle
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme
- El Govern detecta greus errors de gestió de la Generalitat Valenciana
- La connexió per tren amb Madrid i BCN, suspesa
- La tràgica DANA deixa 95 morts i desenes de desapareguts
- La DANA se’n va cap a Extremadura i l’oest d’Andalusia
- El temporal descarrega amb força a l’Ebre i desboca el cabal del Llobregat