Els EUA validen els laudes contra Espanya per les renovables

La justícia espanyola dicta que es va renunciar a la immunitat en matèria d’energia tot i que reconeix el dret a continuar pledejant

Els EUA validen els laudes contra Espanya per les renovables
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal d’Apel·lacions dels Estats Units per al Districte de Colúmbia confirma la validesa de tres laudes ferms contra Espanya per a l’execució d’un import d’uns 395 milions de dòlars (uns 358 milions d’euros), corresponents als casos de les empreses Nextera, 9REN i AES (assumit pel fons Blasket) pels arbitratges internacionals per les retallades de primes a les renovables que el Govern de Mariano Rajoy va adoptar el 2013. El Tribunal d’Apel·lacions, però, reconeix el dret del Regne d’Espanya a continuar pledejant.

Els tres laudes a què es refereix aquest pronunciament judicial són només una part de més d’una dotzena de laudes pendents que ordenen a Espanya pagar més de 1.500 milions d’euros a inversors de la UE.

El Tribunal d’Apel·lacions dels Estats Units per al Districte de Colúmbia estava revisant diversos casos relacionats amb l’execució de laudes arbitrals obtinguts per empreses europees contra Espanya, com els presentats per les tres companyies citades.

En una sentència emesa divendres passat, el tribunal conclou que el consentiment d’Espanya al Tractat de la Carta de l’Energia atorga als tribunals federals jurisdicció per executar els laudes arbitrals emesos contra el país.

Així, els jutges estimen en la seva decisió que Espanya perd la immunitat i assenyalen que al ratificar un conveni d’arbitratge el país "renuncia implícitament" a la immunitat sobirana davant les demandes que pretenguin fer complir els laudes dictats en virtut de l’esmentat conveni.

Notícies relacionades

Amb tot, en la seva sentència, els jutges del Tribunal d’Apel·lacions no es pronuncien sobre "l’executabilitat final" d’aquests laudes i remarquen que no adopten cap posició sobre la seva aplicabilitat final. "Només afirmem que els tribunals de districte tenen jurisdicció per fer-les complir segons l’excepció d’arbitratge de la FSIA (Llei d’immunitats soberanes estrangeres)", afegeix aquesta sentència.

Així mateix, els jutges afirmen que té jurisdicció sota l’excepció d’arbitratge de la FSIA per confirmar aquests laudes arbitrals contra Espanya, però que en instàncies anteriors es va abusar de la seva discreció "al prohibir a Espanya" defensar-se als tribunals dels Països Baixos i Luxemburg de les demandes de Nextera i 9REN.