El sector agroalimentari consolida el seu rècord de vendes a l’exterior

La caiguda del 2,4% del total d’exportacions del conjunt de les empreses espanyoles en el primer semestre d’aquest any contrasta amb l’augment del 6,2% dels productes alimentaris

El sector agroalimentari consolida el seu rècord de vendes a l’exterior
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Després d’un 2023 de rècord, el sector agroalimentari espanyol (que inclou des de fruites, peix i verdures frescos fins a lactis, vi, embotits i olis) consolida aquest 2024 el seu bon ritme exportador, en un moment en el qual, no obstant, el conjunt de les vendes d’empreses espanyoles a l’exterior acumulen diversos mesos de caiguda. L’impuls del sector és tal que va ser el que més va créixer en el primer semestre d’aquest any, amb un augment acumulat del 6,2%, quan el global exportador de les empreses espanyoles va disminuir en aquell mateix període un 2,4%, segons l’Informe Mensual de Comerç Exterior, que va fer públic ahir el Ministeri d’Economia.

El juny passat, el total de les exportacions espanyoles va superar els 32.968 milions, "el segon valor més gran de la sèrie històrica per a un mes de juny", indica Economia en la seva valoració dels resultats. És una caiguda del 3%, una mica menor, no obstant, a les que han registrat altres països de la Unió Europea com Alemanya (-8,3%), França (-6,9%) i Itàlia (-6,1%). I tot i que aquell mes les exportacions agroalimentàries van patir una retallada de l’1,3% respecte al mateix mes de l’any anterior, el sector es va consolidar com el segon en volum de vendes a l’exterior.

Per a l’Associació de les Empreses Industrials Internacionalitzades (Amec), la principal responsable de la disminució de les exportacions és "la incertesa global", que fa que "els processos de presa de decisions per part dels clients internacionals s’hagin alentit". L’entitat està especialment preocupada per l’evolució del sector químic, "que després de la pandèmia contribuïa molt positivament a les exportacions, però que ha arribat a un punt d’inflexió sobretot marcat pel subsector dels medicaments", lamenta el director general d’Amec, Joan Tristany. En el primer trimestre d’aquest any va registrar una caiguda del 13,8%.

El líder exportador continua sent, malgrat que suma un retrocés del 0,6% en els últims sis mesos, el sector dels béns d’equipament (en els quals s’inclouen la maquinària industrial, el material de transport i els equips de telecomunicacions, entre d’altres), però el cert és que el de l’alimentació, les begudes i el tabac se li està situant molt a prop.

Béns d’equipament

Si entre el gener i el juny del 2023 els aliments van suposar un 17,5% del total de les exportacions espanyoles, en el mateix període d’aquest any el pes d’aquest sector ha escalat el 19%, fins a arribar a un valor de 37.117,3 milions d’euros. Els béns d’equipament van representar, per la seva banda, un 18,9% del global exportador en el primer semestre de l’any passat i, malgrat que les vendes van descendir aquest 0,6%, fins als 37.599 milions d’euros, en termes relatius el seu percentatge sobre el total en els primers sis mesos del 2024 va pujar el 19,3%.

Notícies relacionades

Que l’agroalimentació viu un gran moment exportador ho testifica també l’últim Informe Mensual de Comerç Exterior Agroalimentari i Pesquer que va publicar divendres passat el Ministeri d’Agricultura, en el qual es detalla que entre el juny del 2023 i el maig del 2024 (últimes dades disponibles), les exportacions del sector van sumar 72.252 milions d’euros, cosa que va suposar un increment del 2,9% al llarg del període. El percentatge d’augment és lleugerament inferior al que es va anotar a l’exercici del 2023, que va ser del 3,5%.

El departament que dirigeix Luis Planas recorda que l’any passat, amb els preus internacionals dels productes encara alts, malgrat que es van reduir a mesura que va anar avançant l’exercici, "en el conjunt de l’economia espanyola les exportacions van descendir un 1%". "No obstant –remarca Agricultura–, el sector agroalimentari i pesquer va presentar un comportament diferencial respecte a la majoria de la resta de sectors econòmics i va registrar un augment respecte al 2022, fins a superar per primera vegada els 70.000 milions d’euros".