Tres projectes catalans sobre aigua reben 21 milions de fons de la UE

Transició Ecològica adjudica 300 milions en la convocatòria per millorar les xarxes de tractament i distribució urbana

Tres projectes catalans sobre aigua reben 21 milions de fons de la UE

Josep Garcia

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Un projecte per digitalitzar el cicle integral de l’aigua a la ciutat de Terrassa és una de les propostes més ben puntuades (ocupa el cinquè lloc, empatada a punts amb el quart) en la llista provisional d’iniciatives candidates a rebre fons europeus del pla Next Generation, dins del programa de projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (Perte), que promou la Unió Europea. Els altres dos projectes catalans que han resultat seleccionats, d’entre els 238 que es van presentar inicialment a la convocatòria, són el que presenta Agbar per modernitzar el cicle a Sant Pere de Ribes (Garraf), que s’ha situat en el desè lloc de la llista de 50 seleccionats, i la proposta per transformar digitalment de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona, que ha sigut la 22a classificada.

L’objectiu d’aquest Perte, que ben aviat es complementarà amb un altre de destinat a l’optimització de les xarxes de regadiu agrícola, és "millorar l’eficiència del cicle urbà de l’aigua reduint les pèrdues i optimitzant les infraestructures de tractament d’aigües residuals", remarca el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que és l’encarregat de gestionar aquestes ajudes comunitàries, d’un import de 300 milions.

Notícies relacionades

En concret, el projecte de Terrassa, impulsat per l’ajuntament de la ciutat i Terrassa Cicle de l’Aigua, rebrà 5,571 milions d’euros per "millorar l’eficiència hidràulica i energètica de tot el cicle integral de l’aigua a través de la sensorització i digitalització del servei de proveïment i, també, del clavegueram", segons explicava la regidora del Cicle de l’Aigua, Patrícia Reche.

La proposta tramitada per Agbar i Aigües de Sant Pere de Ribes obté una mica més de 6 milions d’euros, mentre que la del Consorci d’Aigües de Tarragona es finançarà amb 9,5 milions dels Next Generation. La llista del ministeri inclou un quart projecte amb participació catalana, que impulsa la companyia Aigües de Catalunya al costat de Global Òmnium, la Societat d’Aigües de València i diversos ajuntaments castellonencs i valencians. Aquesta iniciativa, sufragada amb 8,9 milions d’euros, preveu diverses obres de modernització i adequació a l’actual normativa. En total, són més de 21 milions per a les iniciatives catalanes seleccionades.