Fallida d’un gegant del totxo

La crisi d’Evergrande a la Xina arrossega l’auditora PwC

El Govern xinès imposarà dures sancions a la consultora anglosaxona per la seva negligent supervisió sobre la immobiliària

El càstig, 63 milions de multa i veto de sis mesos per operar, ja ha sigut notificat als empleats

La crisi d’Evergrande a  la Xina arrossega l’auditora PwC
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La crisi galopant del maó a la Xina esquitxa ja la PriceWaterhouseCoopers, una de les quatre auditores globals més grans, que en vigílies de la sanció històrica que li caurà a sobre ja està ordenant acomiadaments i rebaixes salarials. La pregunta va ser immediata quan es va saber que Evergrande, gegant immobiliari, havia cuinat els seus llibres durant anys: ¿com es va poder gestar aquest desastre que ha tombat el sector que contribuïa gairebé a un terç de l’economia xinesa i que ara l’ensorra?

El Ministeri de Finances imposarà a PwC Zhong Tian, la seva branca xinesa, una multa de 500 milions de iuans (uns 63 milions d’euros) i la suspensió d’operacions durant sis mesos per la seva negligent supervisió de la immobiliària. No podrà acceptar nous clients ni firmar els balanços de les empreses de la Xina continental, tot i que els seus negocis de fiscalitat i consultoria queden sans i estalvis. La decisió no és encara oficial, però ja ha sigut comunicada als empleats. El càstig fixa una nova fita exemplaritzant: dobla en diners i durada la que va patir Deloitte l’any passat per les seves "greus deficiències auditores" sobre Huarong China, companyia estatal de gestió d’actius.

PwC va trencar la seva relació de 14 anys amb Evergrande a principis del 2023 al·legant desacords sobre la informació compartida. L’objecte de la sanció són les memòries comptables dels anys 2019 i 2020. Els reguladors van descobrir que el braç continental més gran de la immobiliària, Hengda Real Estate, havia inflat les seves vendes en 564.000 milions de iuans (71.000 milions d’euros) i els seus beneficis en 92.000 milions de iuans (11.500 milions d’euros).

Aquella esplendor quan la firma es dessagnava va aplanar l’emissió de bons fraudulents que, en lloc de resoldre el problema, el van engrandir fins a les dimensions immanejables que van precipitar la seva fallida. Un cop d’ull a l’hemeroteca suggereix que a PwC li ha sortit barata la distracció. L’auditora Arthur Anderson, amb base a Chicago, no va sobreviure a l’escàndol de l’energètica Enron, una menudesa comparada amb el cas d’Evergrande. Les Cinc Grans (Big Five) són des d’aleshores les Quatre Grans (Big four).

El que no podrà evitar Pwc és la minva de la seva reputació a la Xina i al món. Arriben temps àrids per a la seva branca xinesa, que acull 10.000 empleats i una vintena d’oficines. L’últim any ha perdut dos terços dels seus beneficis per auditories i una quarantena de clients. L’han abandonat el Banc de Xina i Xina Life Insurance, que havia facturat en l’últim exercici l’equivalent a 25 i 8 milions d’euros, respectivament. La prohibició que les companyies estatals contractin auditores sancionades en els següents tres anys impedeix una rabent recuperació. A l’horitzó ombrívol també contribueixen les accions legals empreses pels creditors d’Evergrande, per les "tergiversacions" de les seves memòries anuals en el procés de fallida que s’esbomben en un tribunal hongkonguès.

Acomiadaments massius

Notícies relacionades

A l’ensorrament dels ingressos el seguiran ajustos laborals dolorosos. La companyia es planteja acomiadar la meitat del personal de la seva divisió auditora i el 20% de la resta de negocis, segons l’agència Reuters. També demanarà als seus socis xinesos més rellevants que retallin en un 50% els seus ingressos anuals, tant els salarials com els bons, mentre que la resta patirà rebaixes d’entre el 20 i el 40%.

Pequín pretén que les seves companyies més grans basculin cap a auditores xineses. A la seva por per les fugues d’informació s’ha afegit la certesa que les internacionals no són tan eficaces com prometen. El trànsit és més lent del que es plantejava perquè les nacionals no estan preparades per fiscalitzar les intricades xarxes de negocis a l’estranger. El buit que ha deixat PwC ja ha sigut ocupat per EY i KPMG, les dues grans auditores globals que no han sigut castigades encara per Pequín.