Les condicions laborals
El Regne Unit prepara mesures per garantir el dret a la desconnexió
El Govern laborista obligarà les empreses a pactar amb els empleats codis de conducta que especifiquin quan poden ser contactats.
L’Executiu de Starmer estudia els casos de Bèlgica i Irlanda, que ja tenen les seves normes al respecte
Va ser una de les promeses de campanya del primer ministre britànic, Keir Starmer, a les eleccions generals del juliol al Regne Unit: la posada en marxa del programa Make work pay (rendibilitzar el treball), basat en una sèrie de mesures destinades a millorar les condicions laborals de milers de treballadors al país. Gairebé dos mesos després, el Govern laborista ja està treballant en una de les branques d’aquest pla, el dret a la desconnexió dels empleats.
L’objectiu principal és garantir que els treballadors no siguin contactats pels seus caps fora de l’horari laboral o durant les seves vacances, així com el seu dret a no respondre correus electrònics o a treballar els caps de setmana. Una pràctica cada vegada més habitual amb l’augment del teletreball –que ha desdibuixat les fronteres entre la vida personal i la laboral– en alguns sectors. Segons el primer esborrany de la norma, avançat la seman passada pel diari The Times, els ocupadors i empleats hauran d’acordar un codi de conducta en què s’especifiquin els horaris normals de treball i els moments en què els treballadors poden ser contactats.
Possibles indemnitzacions
Trencar aquest acord no suposarà per si sol un motiu de litigi en la majoria dels casos, però sí que servirà com a agreujant si s’inicia una disputa més important entre les dues parts. En cas que es pugui demostrar un incompliment del dret de desconnexió dels treballadors per part de l’empresa, aquesta es veurà obligada a pagar fins a un 25% addicional en concepte d’indemnitzacions. El Govern assegura que encara s’estan discutint els detalls de la mesura i que no afectarà totes les empreses ni tots els sectors per igual.
L’Executiu està estudiant exemples en països on aquesta mesura ja funciona, com Bèlgica o Irlanda. Una de les possibilitats és implementar la norma només a les empreses amb més de 20 treballadors, com passa a Bèlgica, cosa que exclouria milions de treballadors d’aquesta protecció. Segons el ministeri de Negocis i Comerç, més de quatre milions de persones estan ocupades en empreses de menys de 10 treballadors, prop d’un 15% del total de treballadors per compte aliè al Regne Unit.
Notícies relacionadesL’Executiu considera que la mesura és necessària per estimular el creixement. "L’objectiu és millorar la productivitat. Sabem que els bons empresaris entenen que perquè [els treballadors] es mantinguin motivats i productius necessiten poder desconnectar, i la cultura del presentisme pot ser perjudicial per a la productivitat", va assegurar una portaveu del Govern la setmana passada. "Es tracta de garantir que la gent tingui temps per descansar".
Segons una enquesta publicada al juliol pel sindicat Trades Union Congress (TUC), més d’un terç dels treballadors britànics dediquen temps fora del seu horari laboral a llegir i respondre correus i gairebé el 40% asseguren haver de fer més tasques durant el mateix període de temps i sentir-se més estressats al treball. Una cosa que, adverteixen, contribueix al burn-out (esgotament) dels empleats.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034