Les condicions laborals

El Regne Unit prepara mesures per garantir el dret a la desconnexió

El Govern laborista obligarà les empreses a pactar amb els empleats codis de conducta que especifiquin quan poden ser contactats.

L’Executiu de Starmer estudia els casos de Bèlgica i Irlanda, que ja tenen les seves normes al respecte

El Regne Unit prepara mesures per garantir el dret a la desconnexió
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Va ser una de les promeses de campanya del primer ministre britànic, Keir Starmer, a les eleccions generals del juliol al Regne Unit: la posada en marxa del programa Make work pay (rendibilitzar el treball), basat en una sèrie de mesures destinades a millorar les condicions laborals de milers de treballadors al país. Gairebé dos mesos després, el Govern laborista ja està treballant en una de les branques d’aquest pla, el dret a la desconnexió dels empleats.

L’objectiu principal és garantir que els treballadors no siguin contactats pels seus caps fora de l’horari laboral o durant les seves vacances, així com el seu dret a no respondre correus electrònics o a treballar els caps de setmana. Una pràctica cada vegada més habitual amb l’augment del teletreball –que ha desdibuixat les fronteres entre la vida personal i la laboral– en alguns sectors. Segons el primer esborrany de la norma, avançat la seman passada pel diari The Times, els ocupadors i empleats hauran d’acordar un codi de conducta en què s’especifiquin els horaris normals de treball i els moments en què els treballadors poden ser contactats.

Possibles indemnitzacions

Trencar aquest acord no suposarà per si sol un motiu de litigi en la majoria dels casos, però sí que servirà com a agreujant si s’inicia una disputa més important entre les dues parts. En cas que es pugui demostrar un incompliment del dret de desconnexió dels treballadors per part de l’empresa, aquesta es veurà obligada a pagar fins a un 25% addicional en concepte d’indemnitzacions. El Govern assegura que encara s’estan discutint els detalls de la mesura i que no afectarà totes les empreses ni tots els sectors per igual.

L’Executiu està estudiant exemples en països on aquesta mesura ja funciona, com Bèlgica o Irlanda. Una de les possibilitats és implementar la norma només a les empreses amb més de 20 treballadors, com passa a Bèlgica, cosa que exclouria milions de treballadors d’aquesta protecció. Segons el ministeri de Negocis i Comerç, més de quatre milions de persones estan ocupades en empreses de menys de 10 treballadors, prop d’un 15% del total de treballadors per compte aliè al Regne Unit.

Notícies relacionades

L’Executiu considera que la mesura és necessària per estimular el creixement. "L’objectiu és millorar la productivitat. Sabem que els bons empresaris entenen que perquè [els treballadors] es mantinguin motivats i productius necessiten poder desconnectar, i la cultura del presentisme pot ser perjudicial per a la productivitat", va assegurar una portaveu del Govern la setmana passada. "Es tracta de garantir que la gent tingui temps per descansar".

Segons una enquesta publicada al juliol pel sindicat Trades Union Congress (TUC), més d’un terç dels treballadors britànics dediquen temps fora del seu horari laboral a llegir i respondre correus i gairebé el 40% asseguren haver de fer més tasques durant el mateix període de temps i sentir-se més estressats al treball. Una cosa que, adverteixen, contribueix al burn-out (esgotament) dels empleats.