Els marges de les empreses espanyoles apunten a xifres rècord

La ràtio es dirigeix al 13,5% a finals d’any, que seria el seu tercer màxim anual consecutiu

Els marges de les empreses espanyoles apunten a xifres rècord
1
Es llegeix en minuts

Les empreses espanyoles continuen augmentant els seus marges sobre vendes un trimestre més i s’encaminen a trencar per tercera vegada consecutiva el rècord d’aquest indicador. Així ho indiquen les xifres aportades per l’Observatori de Marges Empresarials, l’eina que creua les dades des del 2009 de l’Agència Tributària amb les del Banc d’Espanya. Segons la ràtio calculada per Actius, portal econòmic de Prensa Ibérica, resultant de creuar el resultat brut d’explotació de les empreses i les seves vendes, aquesta xifra es va situar en el 13,6% entre abril i juliol, per sobre fins i tot de la dada obtinguda el 2023 (12,9%). El seu increment reflecteix una situació econòmica estable, en què els tipus d’interès es mantenen en cotes encara molt restrictives i els costos, com els energètics, s’han suavitzat. Un any després de la creació de l’observatori, i veient els resultats aconseguits, el dubte ara és si incorporar els convenis salarials a aquest indicador per obtenir una transparència més gran.

Notícies relacionades

Arran de la tendència observada, els experts no vacil·len a l’hora de preveure cap a on es dirigiran els marges empresarials. "La previsió per al que queda d’any és que es mantingui la tendència creixent en els marges empresarials, tret que hi hagi un esdeveniment exogen que alteri l’actual escenari", diu el professor col·laborador dels estudis d’economia i empresa de la Universitat Oberta de Catalunya, Antoni Cunyat. Això sí, no serà al ritme actual. L’analista d’economia i mercats de la consultora Afi, Camila Figueroa, afirma que el creixement serà "més moderat que la primera part de l’any", si bé "la perspectiva de noves retallades de tipus per part del Banc Central Europeu en els pròxims mesos podria donar un impuls a l’activitat, i per tant, l’evolució dels marges".

El repunt dels marges empresarials en el segon trimestre de l’any respon a les dades que sostenen l’evolució favorable de l’economia espanyola. El PIB d’Espanya va créixer un 0,8% entre gener i març, la inflació es va reduir al juliol sis dècimes fins al 2,8% i el deute del conjunt de les administracions públiques va reprendre el camí baixista al tancar el segon trimestre de l’any en el 108,2%.