Retardar un any la jubilació eleva gairebé al 40% el risc de morir abans dels 70
Un estudi de Fedea conclou que els diners públics estalviats a l’ajornar el retir no compensen la "pèrdua social" d’una esperança de vida més curta

Dos jubilats xerren al carrer. | LUIS TEJIDO / EFE
Retardar l’edat de jubilació augmenta el risc de morir entre les edats de 60 i 69 anys i, a més, no és rendible, en termes econòmics, per al conjunt de la societat. A aquesta conclusió arriba un informe difós ahir per la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), que afirma que els estalvis fiscals derivats del retard en la jubilació i la consegüent reducció de la durada dels pagaments de les pensions no compensen "la pèrdua social associada a la reducció de l’esperança de vida", cosa que suggereix que aquesta mena de reformes "no és econòmicament beneficiosa en el context més ampli del benestar social".
En concret, els autors de l’informe conclouen que retardar un any l’edat de jubilació augmenta en un 38% el risc de morir en la dècada vital dels 60. El risc –assenyalen– es concentra especialment en les ocupacions físicament més exigents i les subjectes a un nivell d’estrès emocional i mental més elevat, i és molt menor per als individus que tenen accés a mecanismes de jubilació parcial, que els permeten reduir les seves hores de treball a partir de determinada edat.
L’informe està firmat per Sergi Jiménez (Universitat Pompeu Fabra i investigador de Fedea), Cristina Belles (Universitat de Barcelona) i Han Ye (Universitat de Mannheim) i constitueix una actualització d’un altre estudi publicat prèviament per aquests mateixos autors. La investigació parteix d’un experiment generat per una reforma de 1967, que va endurir de manera considerable la possibilitat de prejubilar-se a partir dels 60 anys, sense haver d’esperar a l’edat legal dels 65 anys. Les dades d’aquell experiment van ser posades a disposició dels investigadors i els autors de l’informe, a més, han ajustat al moment actual els aspectes relacionats amb la qualitat i l’esperança de vida.
A partir d’aquí, els economistes estimen que, de mitjana, retardar la jubilació avança en 0,46 anys l’edat de morir i calculen que això es tradueix en una "pèrdua social" valorable en 8.564 euros (pel aquesta persona deixaria d’aportar a la societat en termes de tributació, consum, estalvi, inversió...).
No rendible
Notícies relacionadesA l’altre plat de la balança teòrica, la reforma suposa un retard a la sortida del mercat laboral que genera, de mitjana, una aportació addicional al sistema de pensions (per la via cotitzacions socials) i uns ingressos fiscals de 1.925 euros. A més, a causa que la reforma condueix a una mortalitat primerenca, la Seguretat Social es pot estalviar 3.228 euros per jubilat en paga de pensions. Com a resultat, la Seguretat Social obté "un guany fiscal" d’uns 5.200 euros gràcies a la reforma, continuen calculant aquests experts.
Ara bé, si es posa en relació, d’una banda, la xifra de 8.564 euros que aquesta persona deixarà d’aportar a la societat com a conseqüència d’una mort més primerenca, i, de l’altra, els estalvis de 5.200 d’obtinguts per la Seguretat Social, s’arriba a la conclusió que retardar la jubilació no és rendible.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- Polèmica decisió al regne unit Cop del Tribunal Suprem britànic a les dones trans
- El jutge va repescar un nom
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Delinqüència digital Creixen les «estafes híbrides»: l’engany que combina el món virtual i el físic
- Tipus d’interès L’eurozona es blinda: el BCE abaixa tipus al 2,25% en resposta a l’ofensiva de Trump
- Conflicte laboral PortAventura suspèn la venda d’entrades per a aquest dissabte per la vaga de treballadors
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho