El cost de la vida

L’euríbor alleuja els hipotecats amb la caiguda anual més forta des del 2013

L’índex de referència dels crèdits per a la vivenda apunta a baixar a l’agost el 3,17%, amb un descens de 0,9 punts respecte a l’any passat

Els principals serveis d’estudis calculen que l’índex continuarà baixant durant els pròxims mesos

L’euríbor alleuja els hipotecats amb la caiguda anual més forta des del 2013
4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Bones notícies per als hipotecats: l’euríbor apunta a acabar agost amb una de les caigudes més notables des que es va crear el 1999. A falta de l’última dada diària del mes que es coneixerà aquest divendres, l’índex a què estan lligades entorn de tres milions d’hipoteques a Espanya se situa de mitjana mensual a l’agost en el 3,17%, és a dir, 0,903 punts percentuals per sota del seu nivell del mateix mes de l’any passat. En cas que es confirmi, serà el seu descens més fort des de març del 2013. Els crèdits amb revisió anual que utilitzin com a referència la dada de l’agost –normalment els que actualitzen les quotes a l’octubre– registraran per tant la baixada més forta d’una dècada. Per la seva banda, les hipoteques que tinguin revisió semestral disfrutaran del segon descens de quotes consecutiu, després de les pujades del maig i el juny que van trencar la ratxa prèvia de cinc baixades mensuals entre el desembre i l’abril.

A tall d’exemple, per a una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més un punt percentual de diferencial que tingui com a referència la dada d’agost, la quota mensual passarà de 901 a 825 euros, és a dir, 76 euros menys al mes i 912 euros menys a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, la baixada serà de 1.803 a 1.650 euros, cosa que suposa un estalvi mensual de 153 euros i anual de 1.836 euros. Per als de revisió semestral, hi haurà una baixada des dels 871 euros i els 1.742 euros en les dues hipoteques utilitzades com a exemple fins als 825 i 1.650 euros mencionats.

Els hipotecats, això sí, estan registrant un alleujament, però es produeix sobre el cop en les seves finances domèstiques que han encaixat en els últims dos anys i mig a causa de l’enduriment sense precedents de la política monetària amb què el Banc Central Europeu (BCE) va mirar d’embridar l’espiral inflacionista. Les quotes del crèdit de 150.000 euros utilitzat com a referència es van revisar als 552 euros mensuals amb la dada d’agost del 2021 (l’any previ a l’any en què els preus es disparessin, quan els tipus del banc central estaven excepcionalment al 0% per combatre la pandèmia). Tres anys després i malgrat l’última baixada, estaran encara 273 euros mensuals per sobre de llavors. És a dir, que són encara un 49% més cares.

Pendents del BCE

A prop del 63% de les hipoteques vigents a Espanya es revisen amb un tipus variable, mentre que la resta són de tipus fix (sense canvis des del moment de contractació del préstec). De les que es revisen a tipus variable, entorn d’un 62% ho fa una vegada l’any i un 30% ho fa semestralment, en més d’un 90% amb la referència de l’euríbor (el tipus mitjà a què es presten els bancs entre si). Les quotes es redueixen quan l’esmentat índex de referència és més baix que dotze o sis mesos abans, respectivament. És precisament el que ve passant en els últims mesos i el que continuarà passant en els pròxims mesos si la inflació no dona sorpreses negatives i el BCE continua suavitzant la política monetària.

L’alleujament en la butxaca dels hipotecats, així, respon a la baixada dels tipus d’interès de referència per part del banc central de la zona euro del juny passat i a l’expectativa del mercat que l’autoritat monetària aprovi noves retallades, la primera d’aquestes ja en la seva reunió de setembre. Segons estimacions del Banc d’Espanya del juliol passat, un 26% del saldo d’hipoteques vives podria reduir el seu cost entre 0,5 i 0,8 punts percentuals entre març i desembre del 2024 com a conseqüència de les esmentades retallades. Un 7,5% el veuria caure en entre 0,25 i 0,5 punts, un 28,5% el reduiria en menys de 0,25 punts o hauria revisat ja el seu crèdit entre gener i febrer, i la resta són hipoteques a tipus fix.

Notícies relacionades

Els principals serveis d’estudis que publiquen previsions de l’euríbor, en aquest sentit, calculen que l’índex continuarà baixant en els pròxims mesos. Bankinter va augurar al juny que descendirà fins al 3% el desembre del 2025, tot i que atesa la tendència actual és possible que revisi la seva previsió a la baixa. CaixaBank, per exemple, ho estimava a mitjans de juliol en el 3,03% el desembre d’aquest any i en el 2,45% el mateix mes del 2025. Si és així, les quotes de les hipoteques de revisió anual podrien continuar baixant fins a finals del pròxim exercici, per a probablement estabilitzar-se el 2026, una vegada que la inflació arribi a l’objectiu del BCE i els seus tipus se situïn en un nivell estable.

Ara bé, tot això depèn del que faci la institució presidida per Christine Lagarde amb els tipus de referència, amb uns moviments que l’euríbor mira d’anticipar. El BCE considera que la inflació baixarà el seu objectiu (2% estable a mitjà termini) a finals de l’any que ve. Això sembla compatible amb anar reduint els tipus de referència (actualment en el 4,25%-3,75%) de manera gradual en els pròxims trimestres.