Sector bancari

El Banc d’Espanya informa el BCE a favor de l’opa del BBVA al Sabadell

El banc d’origen basc ja havia donat per fet el suport, tenint en compte que els supervisors només vetllen per la solvència de l’entitat resultant

El Banc d’Espanya informa el BCE a favor de l’opa del BBVA al Sabadell
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El Banc d’Espanya va emetre a finals de juliol un informe al Banc Central Europeu (BCE) en el qual es va mostrar favorable que la institució presidida per Christine Lagarde no s’oposi a la possible adquisició del Sabadell per part del BBVA, segons va publicar Expansión i va confirmar aquest diari. No és cap sorpresa: el paper dels supervisors bancaris a l’avaluar les fusions es limita a garantir que les entitats resultants siguin sòlides i no suposin un risc per a l’estabilitat financera. En qualsevol cas, es tracta d’un tràmit rellevant, ja que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no aprovarà l’oferta pública d’adquisició (opa) del grup d’origen basc sobre el català fins que el BCE s’hi pronunciï favorablement.

El BBVA va notificar l’operació al Banc d’Espanya el 4 de juny i va ser admesa a tràmit el 21 del mateix mes. A finals de juliol, després de rebre la valoració positiva de l’àrea de supervisió bancària, el consell de govern del banc central espanyol va aprovar el trasllat al BCE de l’informe favorable (no vinculant, però habitualment seguit). L’organisme europeu té 60 dies feiners per pronunciar-se, ampliable en 30 dies més. És a dir, que podria retardar el seu pronunciament fins a l’octubre, si bé és més probable que emeti el seu dictamen al setembre, atès el vistiplau del Banc d’Espanya i les característiques de l’operació.

En aquest procés, per tant, el BCE té com a única missió vetllar per l’estabilitat financera de la zona euro i no té en consideració l’impacte de l’operació en la competència. El que valora és l’efecte d’una possible fusió o adquisició en la rendibilitat, solvència, liquiditat, estructura organitzativa i capacitat de complir els requisits de governança de l’entitat resultant. De fet, la institució admet a la seva web que veu amb bons ulls la concentració bancària, particularment entre entitats de diferents països europeus, si bé apunta que no és la seva funció "promoure activament –o evitar– qualsevol forma de consolidació".

Compra de filials

Notícies relacionades

El president del BBVA, Carlos Torres Vila, va revelar al maig que va mantenir contactes amb l’organisme abans de llançar l’opa i va assegurar que per al BCE "no hi ha cap obstacle; des del seu punt de vista, fins i tot hi ha una visió favorable de la consolidació". Uns dies després, el vicepresident de la institució, Luis de Guindos, va evitar pronunciar-se sobre l’operació, però va recordar que el BCE està "a favor de la consolidació" bancària a la UE, particularment si són fusions transfrontereres entre entitats de diferents països.

El BCE ha de pronunciar-se sobre la possible compra per part del BBVA de filials com Sabadell Consumer Finance, TSB (Regne Unit), Instituciones de Banca Múltiple (Mèxic), Sabcapital (Mèxic), Banco Atlántico (Bahames), Bank & Trust (Bahames) i Financiera Iberoamericana (Cuba). El Banc d’Espanya, per la seva banda, ja va confirmar el 23 de juliol que no s’oposa al fet que el banc d’origen basc es faci amb el control indirecte de Paycomet.