Vivenda

Al juny la firma d’hipoteques baixa un 5,5% i l’interès mitjà puja un 3,26%

Al juny la firma d’hipoteques baixa un 5,5%  i l’interès mitjà puja un 3,26%
1
Es llegeix en minuts

El nombre d’hipoteques constituïdes sobre vivendes va caure un 5,5% al juny en comparació amb el mateix mes de l’any passat, amb un total de 31.526 préstecs i un tipus d’interès mitjà lleugerament superior al que es va registrar al maig, segons les dades publicades divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En detall, el tipus d’interès mitjà per a les hipoteques sobre vivendes es va situar al juny en el 3,26%, poc per sobre del 3,25% de maig. Les dues taxes són les més baixes des de l’inici del 2024, i per trobar xifres similars cal remuntar-se a agost i setembre del 2023. Amb aquesta caiguda interanual de juny, la firma d’hipoteques sobre vivendes acumula dos mesos consecutius de descensos, després de la reducció del 18,2% registrada al maig.

Capital prestat

L’import mitjà de les hipoteques sobre vivendes va augmentar un 1,9% interanual al juny fins arribar als 146.117 euros, mentre que el capital prestat va disminuir un 3,7%, i es va arribar a situar en 4.606 milions d’euros.

Notícies relacionades

La política de tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE), orientada a contenir la inflació, i l’evolució de l’euríbor han influït perquè el tipus d’interès mitjà per a les hipoteques sobre vivendes es mantingués en el 3,26%, amb un termini mitjà de 25 anys. Aquest tipus d’interès se situa nou dècimes per sobre del registrat ara fa un any (3,17%), de manera que marca 15 mesos consecutius amb tipus superiors al 3%.

Al juny, el 42,6% de les hipoteques sobre vivendes es van formalitzar a tipus variable, mentre que el 57,4% van ser de tipus fix, el percentatge més alt des de gener. El tipus d’interès mitjà inicial va ser del 3,06% per a les hipoteques de tipus variable i del 3,44% per a les de tipus fix.