Cuerpo insisteix a no allargar l’elecció del governador del Banc d’Espanya

El ministre d’Economia informarà el Congrés demà sobre el candidat del Govern / El PP es reafirma a rebutjar un pacte si proposen Escrivá

Cuerpo insisteix a no allargar l’elecció del governador del Banc d’Espanya
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Recta final perquè el Banc d’Espanya compti amb una nova cúpula. El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, compareixerà demà a les 15 hores davant la comissió d’economia del Congrés dels Diputats per informar sobre el candidat del Govern a ser el nou governador, segons va informar la web de la Cambra baixa.

La confirmació que l’Executiu no dilatarà més els terminis es va produir el mateix dia en què el PP va reafirmar que no pactarà amb el Govern la renovació de l’organisme si aquest insisteix a proposar el ministre José Luis Escrivá com a nou màxim dirigent de la institució. El mandat de Margarita Delgado, subgovernadora i governadora en funcions, venç el pròxim 11 de setembre i l’Executiu s’ha compromès a elegir els seus substituts abans d’aquesta data.

La compareixença de Cuerpo és preceptiva segons la llei, però es tracta d’un mer tràmit. Els diputats no han de votar l’elecció del governador, ja que aquesta és potestat del president del Govern, mentre que el subgovernador és designat per l’Executiu a proposta del governador. Malgrat això, la tradició des de 1994 és que el Govern elegeixi un governador assumible per al principal partit de l’oposició i aquest actuï de manera recíproca amb el subgovernador. Si finalment no s’arriba a una entesa, la polèmica està garantida: seria la primera vegada que es trenca la tradició des del 2006, durant el Govern de Rodríguez Zapatero. El 2012 hi va haver acord, mentre que el 2018 no hi va haver estrictament un pacte, però cadascun dels dos principals partits va poder elegir un dels candidats.

Onada de sorpresa

La filtració a mitjans de juliol que el Govern havia proposat com a governador al PP el nom de José Luis Escrivá, ministre per a la Transformació Digital i abans de Seguretat Social, va causar una onada de sorpresa i rebuig en el món econòmic i bona part del polític i mediàtic. També va provocar preocupació i neguit al mateix Banc d’Espanya, tant pel seu pas per la política com pels seus antecedents com a líder d’equips. El PP s’oposa taxativament a aquest nomenament i diu estar disposat a quedar-se sense poder proposar un candidat a subgovernador.

El vicesecretari d’Economia del PP, Juan Bravo, va afirmar que "no hi haurà negociació" ni "canvi de cromos" per renovar la cúpula de l’organisme si el Govern manté Escrivá com a candidat per al lloc principal.

Preguntat en una roda de premsa sobre com anaven les negociacions amb l’Executiu, Bravo va respondre que és un tema que porta la secretària general del PP, Cuca Gamarra, i que la posició del seu partit és que Escrivá no pot passar d’"una butaca d’un ministeri a una altra" al Banc d’Espanya. "Coneguem quin és la proposta del Govern i si el Govern manté o no manté a segons quina posició. Llavors el Partit Popular prendrà la decisió", va afegir.

"En molt bones mans"

Notícies relacionades

Per la seva banda, el ministre d’Economia va assegurar que el nou governador tindrà una capacitació, experiència i currículum "més que apte, en línia i a l’altura de l’anterior governador (Pablo Hernández de Cos), o fins i tot per sobre si és que això és possible". En una entrevista a Cuatro, Cuerpo va demanar "un punt de confiança que la institució serà en molt bones mans", mentre va assegurar que no revelarà la identitat del nou governador fins que comparegui al Congrés "per respecte institucional".

L’Executiu, per ara, no ha donat mostres de tenir intenció de presentar un altre candidat. Des del seu entorn, de fet, es va defensant des de fa temps que el Banc Central Europeu (BCE) dona proves que l’elecció d’Escrivá "no seria excepcional".