El deute morós entre empreses augmenta d’un 20,5%
Cepyme calcula que el període mitjà de pagament va caure a 80,2 dies, tot i que segueix 3 setmanes per sobre del termini legal
Treballadors a l’obra de l’eix verd de Consell de Cent.
Les empreses espanyoles van pagar les seves factures, de mitjana, en 80,2 dies durant el segon trimestre del 2024, 20 dies per sobre del termini màxim legal, segons assenyala l’Observatori de Morositat de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepyme). Respecte a l’any anterior aquest termini es redueix en 1,5 dies, cosa que suposa la reducció més important dels últims vuit trimestres i el període mitjà de pagament més baix des de l’any 2016.
Malgrat aquesta reducció, aquest retard suposa un increment del deute comercial morós, el que es paga per sobre dels 60 dies que marca la llei, entre empreses del 20,5%, fins als 1.270 milions d’euros. En el cas del deute comercial dins de termini arriba als 1.480 milions, un 16,9% respecte al mateix període de l’any anterior.
Aquest esforç financer s’uneix a l’increment de costos de tot tipus que pateixen les empreses, cosa que suposa una menor disponibilitat de recursos i de liquiditat. L’esforç financer vinculat amb el deute comercial va equivaler al 0,21% de les vendes de les pimes en aquell mateix període, dues dècimes més que l’any anterior i la proporció més elevada des del 2015.
Increment de 2,7 punts
Un 32,2% dels imports facturats es va pagar de manera puntual en el segon trimestre del 2024. Això implica un increment interanual de 2,7 punts percentuals, de manera que s’encadenen sis trimestres consecutius amb augments en aquesta variable. Així mateix, aquesta proporció de pagaments puntuals és la més alta des de juny del 2015.
Per tipus d’empresa, la retallada més important va correspondre a les microempreses, que van reduir el període mitjà de pagament en 4,7 dies en termes interanuals fins als 74,5 dies. És la quarta reducció interanual consecutiva, una cosa que no passa en cap de les altres mides d’empreses. Quant a les petites empreses, també redueixen aquest termini en 2,1 dies fins a les 78,7 jornades, el registre més baix des que Cepyme arrenca amb aquest informe l’any 2008.
Les mitjanes empreses van incrementar lleugerament el període mitjà de pagament, en 0,9 dies, i el van situar per sobre dels 85 dies. Les grans empreses van anotar en el període analitzat l’augment més important dels períodes mitjans de pagament (3,5 dies) i abonen les seves factures de mitjana a 90,5 dies, és a dir, 30 jornades més respecte al límit marcat per la llei.
La indústria va ser l’únic sector empresarial que durant el segon trimestre de l’any va incrementar el període mitjà de pagament, en 3,2 dies, fins als 80,7 dies. No obstant, el sector que liquida amb més retard és la construcció i arriba als 94,9 dies, malgrat reduir aquest període en 9,8 jornades i ser el més reduït des del juny del 2017.
Serveis i agroalimentació
En els serveis, aquest període va baixar en 2,7 dies, fins als 71,2 dies, i en el sector agroalimentari, la reducció del període mitjà de pagament va ser de 4,5 dies, i es va situar en 68,7 dies. El comerç minorista (62,6 dies) i els vehicles de motor (64 dies; 1,8 dies més que un any abans) destaquen per ser les branques de l’economia espanyola que més ràpid retribueixen els seus proveïdors.
Notícies relacionadesLa Regió de Múrcia és la comunitat autònoma amb un període mitjà de pagament més prolongat, amb 92,6 dies. La segueixen Madrid (90,1 jornades) i Galícia (88,6 dies). En l’extrem oposat, només hi ha una comunitat amb un període mitjà de pagament inferior a 70 dies. Es tracta d’Aragó, amb 68,1 jornades. A continuació se situen Castella i Lleó i les Balears, amb 70,5 i 71,2 dies, respectivament.
En el segon trimestre, les comunitats autònomes que més retallen el temps de pagament són les Balears (7,6 jornades menys) i Andalusia (4,4 jornades menys). La Rioja ha passat a ser l’autonomia amb l’evolució menys favorable, ja que és l’única que presenta tres trimestres seguits d’augments interanuals, l’últim de 6,5 dies. Les altres dues comunitats amb uns terminis que van augmentar van ser Cantàbria i Castella i Lleó (0,9 i 0,2 jornades, respectivament).
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició