Enigmes i incògnites fins a finals d’any

Comença el quadrimestre amb la independència del Banc d’Espanya en entredit arran del nomenament del ministre José Luis Escrivá com a governador.

Enigmes i incògnites fins a finals d’any
3
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons

Onada d’operacions de compravenda, rècords de beneficis empresarials i d’arribades de turistes internacionals, segueix la moda de les renovables, la borsa en màxims des del març del 2015, recomposicions accionarials, consolidació dels fons de capital risc com a accionistes de rellevància, irrupció de l’Estat en empreses estratègiques, renaixement del braç inversor de la Fundació La Caixa, més la sortida a borsa de Puig, la més important a Europa des de començament d’any. La guinda: l’opa hostil llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell. I el drama: la subhasta informal per comprar una de les empreses bandera de la història empresarial española: Talgo.

El fons Cinven va comprar el 70% del portal immobiliari Idealista per 2.900 milions. Com a segon accionista es manté un altre fons, EQT, amb un 18%. EQT, d’origen suec, va decidir a l’abril comprar el 64% de la Universitat Europea. A l’abril, Liberty Media comprava Dorna Sports per 4.200 milions als fons Bridgepoint i CPPIB, on es mantenen com a accionistes minoritaris directius espanyols. Una altra empresa d’origen espanyol, Applus+, es va vendre per 1.650 milions als fons I Squared i TDR. Una altra companyia històrica, la química Ercros, ha rebut dues opes per part del grup portuguès Bondalti i l’italià Esseco, rebutjades per un 27% del capital de la companyia. Són alguns dels protagonistes que han augmentat el nivell d’adquisicions fins al juny un 48% respecte a l’any anterior, fins a sumar 54.632 milions, segons TTRData.

S’hi han d’afegir les entrades de l’Estat a Telefónica a través de la Sepi després que el grup saudita STC anunciés la compra del 4,9% del capital de l’operadora i la seva intenció d’arribar al 9,9%. L’Estat ha anunciat l’interès a continuar invertint en empreses estratègiques, entre les quals l’empresa de tecnologia i defensa Indra, que vol aglutinar al seu voltant el sector. Criteria, controlada al 100% per Fundació La Caixa, ha inaugurat conseller delegat, Ángel Simón, i ha disposat el seu primer objectiu: arribar a 40.000 milions en actius bruts davant els 28.800 actuals. Entre els seus reptes: liderar la reordenació accionarial d’una de les seves principals participades, l’energètica Naturgy, on té el 26,71%. Les entrades de Criteria a Puig, ACS –presidida per Florentino Pérez– i l’enfortiment del capital a Colonial i Telefónica (9,99%) han sigut altres dels moments del primer semestre.

En el quadrimestre que comença s’ha d’aclarir l’opa del BBVA sobre el Sabadell i si el banc basc pot augmentar l’oferta. També haurà d’aclarir el futur d’un dels drames empresarials de l’any Grifols, els accionistes de la qual han obert la mà a una opa per part d’un altre fons, Brookfield, i a l’exclusió de borsa.

Notícies relacionades

A la resolució d’aquests enigmes, el manteniment de les operacions a aquests nivells i preus dependrà de l’evolució dels mercats, que aposten per la gradual baixada dels tipus d’interès i un menor cost del deute. Políticament, les expectatives internacionals estaran més que pendents de les eleccions presidencials nord-americanes del 5 de novembre.

A Espanya, la macroeconomia viu de la inèrcia mentre mira de reüll si el Govern de Pedro Sánchez serà capaç de poder tenir els suports necessaris al Congrés per ser aprovats. Depèn de la decisió del PNB i, sobretot, de Junts, controlat per Carles Puigdemont. Per al 2025, un altre objectiu del Govern: elaborar un sistema de finançament a la carta per a Catalunya. I, és clar, el nou curs comença amb l’esperat nomenament del ministre José Luis Escrivá, com a governador del Banc d’Espanya. La seva independència: en entredit.

Temes:

ACS Govern BBVA