Energia

Les renovables han fet abaixar d’un 40% el preu de la llum el 2024

Les renovables han fet abaixar d’un 40% el preu de la  llum el 2024
1
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Espanya s’ha embarcat en un desplegament massiu de noves plantes de renovables que ja provoca una revolució en la producció de l’electricitat i permet reduir els preus de l’energia. I l’allau esperada per als pròxims anys de noves instal·lacions eòliques i solars promet un sotrac encara més gran en els mercats elèctrics reduint a la meitat el preu de la llum el 2030, segons les estimacions fetes pel Banc d’Espanya.

El pes de l’eòlica i l’energia solar en la producció d’electricitat s’ha disparat en l’últim lustre, i així ha passat de concentrar el 26% de tota l’energia generada a Espanya el 2019 a més del 40% a mitjans d’aquest any. I com més important és la producció de les plantes d’energies renovables, més baix és el preu de l’electricitat. Una cosa que ja s’està notant en els mercats energètics .

Sense el desplegament massiu d’eòlica i fotovoltaica, el preu del mercat majorista de l’electricitat hauria sigut un 25% més alt l’any passat i un 40% més car la primera meitat del 2024, segons els càlculs d’un estudi del Banc d’Espanya.

Notícies relacionades

Les estimacions de l’organisme apunten que el preu del mercat de l’electricitat es desplomarà un 50% addicional el 2030 si es compleixen els objectius d’expansió de renovables marcats en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), el full de ruta verd del Govern de cara als pròxims anys.

El Banc d’Espanya adverteix de les incerteses que hi ha perquè es compleixi la seva estimació de baixada a la meitat dels preus de l’electricitat el 2030, especialment condicionada al fet que es compleixin els objectius d’expansió d’energies verdes marcats en el PNIEC i que s’avanci prou en l’electrificació de nous sectors econòmics i en la capacitat d’emmagatzematge amb bateries de l’energia.