Transport

El veto a l’opa de Talgo enfonsa un 26% el valor en borsa del fabricant

El veto a  l’opa de Talgo enfonsa un 26% el valor en borsa del fabricant
1
Es llegeix en minuts

Talgo ha perdut un 26% del seu valor en borsa en les últimes setmanes, des de l’anunci del Govern de vetar l’oferta pública d’adquisició (opa) llançada per Magyar Vagon (o Ganz-MaVag). El consorci hongarès oferia cinc euros per títol als actuals accionistes de Talgo, quantia que valorava la companyia en 619,3 milions d’euros. En l’última sessió borsària, l’acció cotitzava a 3,70 euros, cosa que situa la capitalització borsària en 457,63 milions, una pèrdua de 161,67 milions.

Abans del 16 de novembre del 2023, el dia que Talgo va confirmar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que estava en negociacions amb un inversor per vendre la companyia, la cotització es movia per sota dels 4 euros després d’haver registrat uns mínims històrics en 2,35 l’octubre i el novembre del 2022. La notícia va disparar l’acció gairebé un 12% en un sol dia, fins als 4,4 euros per acció.

Uns mesos més tard, el 8 de febrer d’aquest any, un cop es va haver confirmar la identitat del potencial oferent, Magyar Vagon, els títols es van tornar a disparar fins arribar al seu màxim dels últims dos anys, 4,8 euros. Ràpidament, el Govern va fer públiques les seves discrepàncies amb l’oferta i va provocr que la capitalització de Talgo minvés.

Notícies relacionades

Sense anar més lluny, des del 27 d’agost, data en què el Ministeri d’Economia va confirmar el veto a l’opa del consorci hongarès, dia en què les accions es van esfondrar un 8,8%, la caiguda ha arribat fins a gairebé el 14% en només vuit jornades borsàries.

Al seu torn, l’Associació Espanyola d’Accionistes Minoritaris d’Empreses Cotitzades (AEMEC) treballa en accions legals contra el veto del Govern per "defensar els drets dels més de 8.000 accionistes de Talgo que es troben en situació d’indefensió davant la limitació d’una oferta voluntària efectuada per un grup empresarial de la Unió Europea".

Temes:

Govern