Sector financer

Botín sacseja la banca espanyola amb el fitxatge del conseller delegat d’ING

Ignacio Juliá serà el nou CEO de Santander Espanya 

L’entitat també incorpora Víctor Allende, responsable de banca privada de CaixaBank

El perfil de Juliá «agrada molt perquè la presidenta està molt enfocada en canals digitals»

Botín sacseja la banca espanyola amb el fitxatge del conseller delegat d’ING
3
Es llegeix en minuts

Ana Botín sacseja l’organigrama del Santander i de passada provoca un sisme al sector financer espanyol. L’entitat va fitxar ahir Ignacio Juliá, fins ara CEO d’ING Espanya, com a nou conseller delegat en el nostre país. Juliá substitueix de manera sorprenent Ángel Rivera, que portava en el càrrec des de desembre del 2022 i que procedia del Banc Popular, que va ser adquirit pel Santander. Rivera, a més, va coincidir professionalment amb l’actual CEO del Grup Santander, Héctor Grisi, a Mèxic, i es considera que el seu nomenament va ser una aposta personal del mateix Grisi.

En una entrevista de Rivera amb Prensa Ibérica publicada el març passat, el ja ex CEO del Santander Espanya afirmava sentir-se "molt còmode amb l’equip, molt content amb el comitè de direcció i amb una previsió d’estabilitat. Part de l’èxit d’aquests últims dos o tres anys ha sigut que la xarxa ha tingut estabilitat". No obstant, al Santander afirmen que la sortida de Rivera és a petició pròpia (de fet es quedarà el que queda d’any per ajudar en la transició el nou CEO) pel seu interès en altres projectes empresarials. La mateixa Botín i Grisi, en un comunicat intern al banc, afirmen que "fa temps que Ángel ens va plantejar el seu desig d’assumir nous projectes empresarials, després de més de 30 anys en banca".

Efectiu l’1 d’octubre

El banc afirma que el nomenament de Juliá, que es fa efectiu l’1 d’octubre, "ajudarà a accelerar el procés de transformació del model de negoci per donar millor servei al client i, alhora, generar més creixement i eficiència". Afegeix que l’adeu de Rivera es produeix una vegada "superades les metes proposades de clients, creixement i rendibilitat a Santander Espanya". La presidenta del Santander afirma que Juliá "és un professional jove, de gran experiència en el model de banc que volem ser. Estic convençuda que la seva experiència i el seu perfil ens ajudarà a accelerar la implantació de les plataformes globals i a impulsar el creixement de Santander Espanya". Fonts del Santander concreten que el perfil de Juliá "agrada molt al banc perquè la presidenta està molt enfocada en els canals digitals, en el mòbil".

Ignacio Juliá ha sigut un dels protagonistes de la trajectòria d’ING des del seu llançament com a primer banc digital a Espanya el 1999. CEO d’ING per a Espanya i Portugal des del 2021, abans va ser director financer i de riscos i responsable de negoci minorista, un càrrec des del qual, junt amb el conseller delegat d’aquesta entitat, va impulsar els canvis que van permetre ING passar de ser un banc orientat al producte a una entitat centrada en el client a través dels canals digitals, explica el Santander en un comunicat.

El fitxatge de Juliá no és l’únic de gran importància que emprèn el Santander. L’entitat va contractar també Víctor Allende, fins ara responsable de banca privada de CaixaBank i que feia 10 anys que estava al banc. Al Santander no confirmen encara la posició exacta que ocuparà, però sí que estarà relacionada amb l’àmbit dels grans patrimonis.

Notícies relacionades

Els dos fitxatges han desencadenat una reacció lògica en les entitats afectades. ING ha situat Almudena Román com a CEO en funcions per cobrir l’adeu de Juliá. Román és actualment directora general de Desenvolupament de Negoci i té 25 anys d’experiència al banc. El grup holandès ha obert un procés de selecció per elegir el seu nou conseller delegat.

Per la seva banda, CaixaBank va anunciar el nomenament de Belén Martín com a directora de CaixaBank Banca Privada, substituint Víctor Allende. Martín era fins ara directora territorial de CaixaBank a Castella i Lleó i té més de 25 anys d’experiència al sector de la banca. Ha exercit com a directora corporativa i directora de Negoci d’Empreses a Bankia i en el seu trajectòria ha tingut responsabilitats en les divisions de banca de Particulars i d’Empreses.