Consum

Els catalans van a l’híper a comprar drogueria més que alimentació

Les vendes en grans superfícies van pujar el 2,7% al juliol respecte a l’any passat

Els catalans van a l’híper a comprar drogueria més que alimentació
1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els hipermercats catalans van incrementar al juliol les vendes, però no va ser pels productes d’alimentació (fossin envasats o frescos), sinó per articles d’altres categories, cosa que inclou, entre altres, higiene i cura personal, neteja i tot el que està relatacionat amb animals de companyia. L’índex de vendes a les grans superfícies de Catalunya a preu corrent va augmentar, en global, un 2,7% respecte al mateix mes del 2023, segons va publicar ahir l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquesta pujada obeeix, segons explica també el mateix Idescat, "a l’increment de les vendes dels productes no alimentaris (5,5%), ja que les de l’alimentació van disminuir lleugerament (-0,3%) en el mateix període".

Alça del preu constant

L’índex a preu constant –el que elimina l’efecte del preu sobre les vendes– va registrar un creixement del 0,2% al juliol i el seu diferencial respecte al preu corrent es redueix, cosa que significa que el consumidor cada vegada està menys influït per l’import que ha de pagar. Com passa amb l’índex a preu corrent, l’augment del preu constant també és atribuïble a l’increment de les vendes de productes no alimentaris (3,7%), mentre que van disminuir les d’alimentació (-3,4%), segons assenyala l’Idescat.

Amb tot, i malgrat la contracció que es va registrar al juliol, en l’acumulat del gener al juliol, les vendes de productes d’alimentació van augmentar fins a un 1,4%.

La variació de l’índex a preu corrent ha sigut positiva, de l’1,0%, des de començament d’any, mentre que les vendes de la resta de productes van créixer un 0,7%, en el mateix període.

Reducció de la despesa

Notícies relacionades

Malgrat la reducció de l’IVA dels aliments, que es manté com fins ara fins al pròxim 30 de setembre, els espanyols ja van començar a estalviar en alimentació el 2023, quan van reduir les compres en aquest àmbit en un 7,5% respecte a l’any anterior.

En total, cada persona va gastar 150 euros més en la compra d’aliments, segons l’Informe de consum alimentari d’Espanya 2023, elaborat pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que posa de manifest l’impacte de la inflació, en la butxaca dels ciutadans a l’hora d’anar al supermercat.