Apunt

Pressupost a batzegades

Pressupost a batzegades
1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les batzegades amb les quals s’està trobant el procés d’elaboració dels Pressupostos de l’Estat per al 2025 són només l’avançament del que pot arribar a ser l’escenari d’una segona pròrroga pressupostària en aquesta legislatura. Després del cop de porta de Junts el 23 de juliol –el vot en contra dels quals va acabar tombant al Congrés l’aprovació del camí d’objectius de dèficit i de deute–, el Govern torna a la càrrega aquest dimarts, per continuar cremant etapes.

Notícies relacionades

Tal com va anunciar el president Sánchez, el Consell de Ministres tornarà a aprovar demà el sostre de despesa pressupostària i el camí d’objectius de dèficit per tornar a portar-ho al Congrés. Previsiblement serà el mateix camí que va presentar al juliol i el més normal és que Junts torni a tombar-lo (tret que obtingui un convincent compromís del Govern per a una més completa execució de les inversions de l’Estat a Catalunya). El Govern assumeix que, fins que Junts no celebri el seu Congrés (del 25 al 27 d’octubre), poques alegries podrà rebre dels postconvergents. I, tret de sorpreses, Junts repetirà el seu cop de porta. Si és així, després d’haver portat dues vegades la seva proposta al Congrés, el Govern podrà seguir endavant amb l’elaboració dels Pressupostos, tot i que sobre la base d’un camí no renovat (el que ara està vigent) que és més exigent per a les comunitats autònomes.

Seran noves ensopegades en el camí, que, si més no, retardaran setmanes el procés pressupostari (el projecte de llei hauria de ser remès a les Corts abans de l’1 d’octubre, segons la Constitució). Però el Govern segueix disposat a tirar endavant, amb un projecte que –segons el que va anunciar Sánchez– incorporarà noves pujades fiscals "per als que més tenen" i, en particular, "per als que ja tenen al banc prou diners per viure 100 vides". Apujar impostos és una de les maneres amb què el Govern es disposa a complir les noves regles fiscals europees evitant un ajust més gran de la despesa. Si no hi ha Pressupostos, caldrà complir les regles, però d’una altra manera.

Temes:

Govern