Barcelona, protagonista

La ‘start-up’ que millora la longevitat

Beyond You, dirigida per Teresa Tarragó, utilitza l’anàlisi genètica i la IA per predir malalties i aconseguir un envelliment saludable i amb qualitat de vida.

La ‘start-up’ que millora la longevitat
2
Es llegeix en minuts
Gemma Martínez

Teresa Tarragó, consellera delegada de l’empresa biotecnològica Exheus, li deu molt al pare de Kilian Jornet. El progenitor del corredor de muntanya va ser qui, en una expedició d’alpinisme, va connectar dos dels fundadors d’Exheus: l’atleta de muntanya i bioquímica Emma Roca i el científic del Sant Pau i també corredor José Manuel Soria. Tant l’una com l’altre treballaven en la genètica aplicada al món de l’esport i, després de conèixer-se per mediació de Jornet pare, es van associar. Van crear una patent que va donar lloc a la fundació d’Exheus, amb seu a Barcelona i dirigida des del 2020 per Tarragó (Corbera d’Ebre, 1974). La companyia, que opera amb la marca Beyond You, utilitza l’anàlisi genètica i la intel·ligència artificial (IA) per predir malalties cròniques i aconseguir un envelliment saludable i amb qualitat de vida.

Tarragó va ser designada consellera delegada quan Soria i Roca van convertir l’eina que havien patentat en una start-up de la mà de la fundació Mobile World Capital Barcelona. Van encarregar-ne la gestió a Tarragó, bioquímica, doctora en Biologia Molecular, MBA i emprenedora, que el mateix any havia venut a Accure l’empresa biotecnològica, Iproteos.

Des d’aleshores Exheus ha desenvolupat un test epigenètic que, a partir d’una mostra de sang, seqüencia i analitza l’expressió dels 22.000 gens del cos humà mitjançant intel·ligència artificial. La informació obtinguda serveix per optimitzar el rendiment, la salut i la nutrició de la gent que se sotmet al test. També permet predir les malalties cròniques i alhora ajuda a crear plans de longevitat personalitzats.

Inicialment Exheus treballava per al consumidor final, però ara ha reformulat el negoci i només comercialitzarà els seus tests a través de centres clínics especialitzats en longevitat i de professionals de la salut. El preu recomanat del producte és d’uns 500 euros. La gent acudeix a aquests centres quan es troben bé però volen cuidar-se la salut de manera proactiva. També quan pateixen problemes crònics però de baix grau. No saben què els provoquen i busquen respostes.

L’empresa que hi ha al darrere de la marca Beyond You, que ja dona beneficis, preveu tancar aquest any amb uns ingressos que estaran al voltant dels 500.000 euros. El pla de negoci preveu un creixement exponencial per als dos anys següents, en els quals s’obrirà a comercialitzar els seus tests a companyies asseguradores. Més endavant també a clíniques del sector públic.

L’expansió serà possible després que Exheus hagi tancat diferents rondes de finançament amb la participació de business angels (Women Angels for Steam), entitats públiques (Acció i Enisa), plataformes de micromecenatge (Capital Cell) i fons (Decelera Venture). La intenció és que recuperin la inversió quan la companyia passi a mans d’altres inversors, sigui objecte d’adquisició o bé s’integri a un grup.

Notícies relacionades

Missió a Boston

Tarragó és una de les 19 empresàries i emprenedores de salut que participen en una missió comercial als Estats Units organitzada per Foment del Treball, l’aerolínia Level i el Consolat General dels EUA. L’objectiu d’aquesta iniciativa, que comença avui i durarà fins divendres, és establir llaços entre dos hubs tecnològics de salut referents a escala internacional com són Boston i Barcelona, segons explica el mateix president de la patronal, Josep Sánchez Llibre.