Consell de Ministres

El Govern ampliarà la cobertura laboral de les empleades domèstiques

El Consell de Ministres preveu aprovar avui un decret que millori la seguretat del gremi

El Govern ampliarà la cobertura laboral de les empleades domèstiques
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

El Govern central preveu aprovar avui al Consell de Ministres un decret per avançar en l’equiparació dels drets laborals de les empleades de la llar. El text planteja una avaluació de riscos als domicilis en què treballin, que s’acompanyarà de la dotació del material de seguretat necessari, i reconeixements mèdics, segons va avançar El País i van confirmar fonts de la cúpula del Ministeri de Treball que dirigeix Yolanda Díaz. Per a això, l’Institut Nacional de Seguretat i Salut al Treball desenvoluparà una eina en línia que faciliti el compliment d’aquestes avaluacions als ocupadors. Amb aquest text es pretén la ratificació del Conveni 189 de l’OIT per a l’ampliació dels drets laborals d’aquestes treballadores, que integren un sector que suposa el 3,25% del total de llocs de treball a Espanya, així com a una obligació fixada al reial decret del 2022 d’empleades de la llar.

Aquest gremi està compost majoritàriament per dones i per a l’Executiu és una màxima impulsar la perspectiva d’impacte de gènere en la prevenció de riscos laborals. D’aquí la incorporació de mesures preventives en matèria d’empleades de llar, però també des de la integració del gènere en matèria preventiva en general.

Una de les principals reivindicacions dels sindicats és que els reconeixements mèdics fossin necessaris i gratuïts, com així està previst finalment al text. D’altra banda, el decret afegeix vies per a la formació en riscos laborals de les empleades de la llar i del servei a domicili, així com en l’atenció als denominats riscos psicosocials. En qualsevol cas, es respectarà les treballadores que ja tinguin regulat als seus convenis col·lectius la protecció dels seus llocs de treball.

Un dels principals objectius de les avaluacions als ocupadors és que es proporcionin equips adequats, així com formació en matèria preventiva en el moment de contractar. Es preveu també l’elaboració de protocols d’actuació referent a la prevenció de la violència i assetjament a l’ocupació domèstica.

Durant el seu discurs d’obertura del curs polític, Pedro Sánchez ja va fixar la "dignitat laboral" com un dels eixos del full de ruta del Govern per als pròxims mesos. En aquest sentit, es va comprometre a continuar negociant amb patronal i sindicats per arribar a un acord per reduir la jornada laboral a les 37,5 hores o quatre dies setmanals. "Perquè tots els espanyols treballin per viure, i no visquin per treballar", va defensar.

Notícies relacionades

Pujada de l’SMI

L’Executiu pretén així mateix adoptar la normativa estatal del salari mínim interprofessional, que recau en bona part de les treballadores de la llar, per adaptar-lo als estàndards que fixa la directiva europea i aprovar-lo. En aquest sentit, la intenció del Govern de coalició és continuar-lo augmentant al llarg de la legislatura per equiparar-lo al 60% del salari mitjà.