Sánchez defensa a Pequín que la guerra comercial no beneficia ningú

El dirigent trasllada a Xi Jinping un missatge de mà estesa per superar el xoc amb la UE arran dels aranzels als vehicles elèctrics

Sánchez defensa a Pequín que la guerra comercial no beneficia ningú
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Mentre els Estats Units, la Unió Europea, el Canadà i el Brasil collen la Xina amb aranzels als seus vehicles elèctrics per evitar que envaeixin els seus mercats, Pedro Sánchez ha portat a Pequín un missatge contra les guerres comercials. El president espanyol es va reunir ahir amb el president, Xi Jinping, i amb el primer ministre, Li Qiang, i amb tots dos va parlar de la resolució negociada de les disputes.

"Una guerra comercial no beneficiaria ningú", va dir Sánchez en la trobada de l’anomenat Consell Assessor Empresarial hispanoxinès, un conclave del qual formen part 21 companyies xineses i 22 espanyoles interessades a augmentar el flux comercial i d’inversió bilateral. A la trobada hi van assistir per part espanyola: Alsa, Grupo Antolín, BBVA, Cepsa, Denodo, Gestamp, GRI Renewable Industries, Grupo Jorge, Isdin, LaLiga, Mondragón, Nicolás Correa, Osborne, Roca i Técnicas Reunidas.

La indústria del porcí espanyol està inquieta perquè el Govern xinès amenaça amb importants aranzels, com a represàlia als que la Unió Europea ha imposat, de manera temporal i amb el vot favorable d’Espanya, als cotxes elèctrics. I el porc és una de les partides clau que exporta Espanya al país asiàtic. En ocasions, la primera. El 2023 va ascendir a 1.233 milions d’euros.

"Mesures com la imposició d’aranzels addicionals als vehicles elèctrics xinesos suposen un repte per a tothom", va dir Pedro Sánchez durant la inauguració del Fòrum Espanya-Xina, també a Pequín. El president garanteix que Espanya treballarà per una solució negociada i acordada en el marc de l’Organització Mundial del Comerç, on ja treballen per resoldre el xoc comercial. També ho fan bilateralment les empreses d’automòbils xineses amb la Comissió Europea. "En aquest entorn és vital que Espanya i la Xina mantinguem un diàleg constructiu i fundat en el respecte mutu", va puntualitzar.

El missatge que va portar el president a la Xina i que telegrafia la Moncloa consta d’aquests dos pilars. El primer és que començar una guerra d’aranzels no beneficia ningú. El segon, que la solució ha de ser consensuada i negociada. Però tot ho està presentant amb girs diplomàtics i dialèctics, almenys en públic. No revela si Espanya votarà a favor o en contra a Brussel·les que s’imposin aranzels al vehicle elèctric xinès durant els pròxims cinc anys.

Negociar, pactar, acordar

El president, almenys en el que va transcendir, va ser suau amb els seus amfitrions: negociar, pactar, acordar. En privat, segons la Moncloa, no es volien arronsar a l’hora d’exposar als líders de la gran fàbrica del món que la cosa no pot continuar igual: la Xina hauria de deixar d’imposar certificats exòtics als aliments exportats des d’Espanya per frenar-ne la venda, i reconsiderar les seves polítiques comercials. Perquè el dèficit comercial que té Espanya amb la Xina és insostenible. El segon pitjor de la Unió Europea. Espanya ven per 8.000 i compra per gairebé 45.000.

Notícies relacionades

En la seva trobada amb el primer ministre xinès, Li Qiang, Sánchez va fer una defensa de la necessitat de "bastir ponts" des d’allà fins a Europa i de defensar el marc multilateral. Sánchez es va mostrar "sorprès" per la investigació oberta per la Xina al porcí espanyol.

No va transcendir si Sánchez va abordar els problemes de respecte als drets humans de les minories o dissidents. Sí que va destacar el "paper central" de la Xina al món i va oferir a Xi una "tasca constructiva". L’autòcrata xinès va oferir després un sopar de gala al president espanyol.