Diàleg social

Treball planteja bonificar contractes a les pimes que redueixin jornada

El ministeri intenta llimar el rebuig de les patronals a la setmana laboral de 37,5 hores

Treball planteja bonificar contractes a les pimes que redueixin jornada
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri de Treball ha plantejat bonificacions en les noves contractacions indefinides que hagin de portar a terme les petites i mitjanes empreses com a resultat de la reducció de jornada legal de 40 a 37,5 hores. Així ho va explicar ahir el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Rey, després de reunir-se amb representants de la patronal i dels sindicats a la taula negociadora per a la retallada de la jornada setmanal.

La bonificació a les noves contractacions forma part del que el mateix ministeri ha batejat com a Pla 375, que té com a objecte "acompanyar" les petites i mitjanes empreses per a la implantació de la reducció de jornada. En principi, aquestes bonificacions es destinaran només "als contractes indefinits que es facin a les pimes per completar el temps que quedi lliure per la reducció de jornada", si bé Rey es va mostrar disposat a estudiar altres aportacions que puguin formular els agents socials.

La bonificació a aquest tipus de contractes en les pimes és l’última proposta que el ministeri que dirigeix Yolanda Díaz ha posat sobre la taula negociadora per intentar atraure el suport de les patronals CEOE i Cepime a l’objectiu del Govern central de reduir la jornada laboral a 37,5 hores. Ahir, els representants sindicals de la UGT i CCOO ja van expressar el seu suport a aquesta proposta. Les patronals, de moment, es van mostrar disposades a analitzar-la quan la rebin per escrit, si bé a priori fonts de la CEOE van considerar que la iniciativa "s’endinsa en l’intervencionisme de les relacions laborals i el menyspreu de la negociació col·lectiva".

En tot cas, els agents socials han sigut emplaçats a una pròxima reunió, el 19 de setembre, que, segons les pretensions del Ministeri de Treball, hauria de ser ja l’última abans d’avançar a la redacció d’un projecte de llei que pugui ser presentat "al més aviat possible" al Congrés dels Diputats. El Ministeri de Treball s’ha compromès a fer arribar els agents socials un document complet amb la seva proposta definitiva per a la reducció de jornada abans de la reunió del dia 19 de setembre. Mentrestant, les organitzacions sindicals continuen endavant per impulsar una campanya de mobilitzacions a favor de la reducció de jornada.

"Perímetre" tancat

Notícies relacionades

El Ministeri de Treball manté intacte el seu propòsit que el 2024 sigui efectiva la jornada laboral màxima de 38,5 hores a la setmana. Atès que el còmput és anual, Rey va explicar que les empreses hauran d’aprofitar l’última part de l’any per encaixar aquesta reducció (ja sigui amb dies lliures o amb jornades setmanals més curtes).

Amb el Pla 375 que Treball va posar ahir sobre la taula, el ministeri dona per tancat el "perímetre" de la negociació, si bé "la negociació continua oberta", en relació amb el seu contingut. El "perímetre" a què va fer referència Rey inclou: la reducció de jornada a 37,5 hores, el nou Pla 375 d’acompanyament a les pimes, la millora del registre horari i mesures per a la desconnexió digital.

Temes:

CEOE CCOO