La CE guanya dues batalles de 15.000 milions a Apple i Google
La justícia europea creu que les exempcions tributàries de les quals es va beneficiar la firma de mòbils eren una ajuda d’Estat il·legal
Apple haurà de tornar fins a 13.000 milions d’euros, a més dels interessos, en ajudes fiscals que la justícia europea ha qualificat d’il·legals i de les quals es va beneficiar durant anys pel règim especial que li va oferir Irlanda entre els anys 2007 i 2024. La sanció arriba després d’una dècada de batalla judicial dictada per Brussel·les, tomba l’anterior decisió del Tribunal General de la UE, que es va pronunciar a favor de la tecnològica el 2020, i dona per acabat l’assumpte. A més, els tribunals europeus també han confirmat una multa de 2.400 milions a Google per abús de posició dominant a l’afavorir el seu propi servei de comparació de productes davant els dels seus competidors. Les autoritats europees comencen d’aquesta manera a resoldre casos pendents contra les grans tecnològiques. De moment, la Comissió Europea ha guanyat dues importants causes que juntes sumen 15.000 milions.
El cas d’Apple es remunta al 2016, quan la Comissió Europea va concloure que Irlanda havia concedit un tracte de favor a la multinacional que li va permetre pagar "substancialment menys impostos" que altres empreses gràcies a un "avantatge selectiu" prohibit per les regles europees de competència. La justícia europea es refereix en particular a dues resolucions fiscals de l’Agència Tributària irlandesa de 1991 i 2007 a favor d’Apple Sales International i Apple Operations Europe que avalaven els mètodes utilitzats perquè totes dues assignessin beneficis a les seves respectives sucursals irlandeses.
No obstant, la decisió publicada ahir pel TJUE i que resol definitivament el cas dona la raó als serveis de Competència de l’Executiu comunitari que dirigeix la danesa Margrethe Vestager i conclou que Irlanda va concedir a la multinacional una ajuda il·legal en virtut de les regles comunitàries d’ajudes públiques que l’esmentat Estat ara ha de recuperar. La Comissió Europea defensava, en particular, que l’exclusió de la base imposable dels beneficis de dues societats del grup nord-americà constituïa una ajuda d’Estat incompatible amb les normes europees. "Mai s’ha tractat dels impostos que paguem, sinó sobre quin govern hem de pagar-los. Sempre hem pagat tots els impostos que devem allà on operem i mai hi ha hagut un tracte especial", es van defensar des d’Apple. La firma que dirigeix Tim Cook acusa la Comissió Europea d’intentar canviar les regles de manera retroactiva a través d’aquesta sentència.
Cas precedent
La justícia europea també ha avalat en una sentència davant la qual no cap recurs la decisió de Brussel·les de multar amb 2.400 milions d’euros Google per abús de posició dominant a l’afavorir el seu propi servei de comparació de productes davant els dels seus competidors. En aquest cas, es tracta d’un cas que es remunta al 2017, quan la Comissió Europea va sancionar la companyia nord-americana al concloure que va abusar de la seva posició dominant al mercat de serveis de recerca general com a manera de presentar de forma preferent els resultats de la seva eina.
Brussel·les va considerar que això va tenir com a conseqüència que els usuaris fessin click més sovint en els resultats dels serveis de comparació de productes de Google que en els dels seus competidors, per la qual cosa la desviació del trànsit de dades de la pàgina de resultats generals de Google no es devia a una millor qualitat del seu servei sinó al "favoritisme". A part, la Comissió va imposar una multa de 2.400 milions d’euros.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça