Madrid i Barcelona, terra de ‘start-ups’

Un estudi de CaixaBank i l’IESE ha realitzat un perfil de les empreses emergents espanyoles: tenen arrels urbanes, tecnologia pròpia i la majoria estan fundades per homes.

Presentació del programa d’acceleració de ‘start-ups’ d’Afrucat. | AFRUCAT

Presentació del programa d’acceleració de ‘start-ups’ d’Afrucat. | AFRUCAT

2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Atentes a les necessitats canviants del consumidor, amb tecnologia capdavantera –desenvolupada en molts casos per elles mateixes– i cada vegada més atractives per als grans inversors. Les empreses emergents espanyoles formen equips integrats de mitjana per set membres, bona part han sigut fundades per dues persones, de les quals, en un 73% dels casos, són homes. Són també empreses d’arrel urbana, establertes preferentment o a Madrid o a Barcelona, que tenen per clients les grans empreses i que estan exportant, cada vegada a més ritme, especialment a països de la UE. Aquest és el perfil que es desprèn de l’estudi Anàlisi d’una nova generació d’empreses emergents a Espanya i Portugal impulsat per CaixaBank i amb la col·laboració del Centre d’Iniciativa Emprenedora d’IESE Business School.

L’informe, que s’ha elaborat a partir de la informació obtinguda de les més de mil companyies que opten a la 17a edició dels Premis Emprèn XXI, conclou també que la proporció de dones emprenedores que han fundat una start-up es manté en un 27%, amb un 12% d’empreses posades en marxa per equips únicament formats per dones. L’estudi reflecteix així mateix una forta presència femenina en tecnologies emergents com la realitat ampliada i augmentada. Quant a la creació de llocs de treball, l’expectativa de les emergents és arribar a una mitjana a 13 empleats per empresa, "cosa que podria traduir-se en la creació d’uns 13.489 llocs de treball el 2024". El 38% de les firmes que hi han participat té dos fundadors i poc més del 37% té tres o més fundadors.

Malgrat que Barcelona (amb un 17%) i Madrid (amb un 16%) concentren la creació d’aquest tipus d’empreses, l’estudi constata que la Comunitat Valenciana i Andalusia mostren un creixement important, amb un 10% i 9% d’aquestes companyies cada una. El fet de ser equips basats sobretot en innovacions tecnològiques "els ha permès no només millorar els seus productes i serveis, sinó també optimitzar operacions i ampliar mercats", indica l’estudi. Aquest element tecnològic ha fomentat una diversitat territorial més gran, cosa que ha fet que comencin a aparèixer "nous centres d’atracció de talent en ciutats com València, Bilbao i Màlaga".

Notícies relacionades

El finançament

La participació de mecenes, els també anomenats business angels en el finançament d’aquestes empreses emergents s’ha pràcticament duplicat respecte a l’edició de l’any passat dels Premis Emprèn XXI, al passar del 12% de 2023 al 23% d’aquest any. El finançament de capital propi ha pujat del 57% al 70%, cosa que indica un fort compromís dels fundadors i el seu cercle proper. En global, el finançament rebut de mitjana per les empreses emergents ha augmentat un 11%, fins als 575.000 euros de mitjana.