"No demanis permís, sigues tossut i ves a totes"
Narra l’escena i totes les sensacions que li va produir com si l’estigués vivint allà mateix. Una pacient –descriu– pregunta a la seva doctora si hi ha manera de saber si aquell intent serà el definitiu. Primer indici que aquella dona porta més d’una tanda infructuosa de fecundació in vitro. El segon senyal és que a la consulta hi hagi una amiga, i no el marit. "Ja saps que això és com tirar una moneda a l’aire", respon la facultativa, a una perplexa Mónica Rodríguez de la Vega.
En aquell temps, ella era una científica cansada de passar tant temps entre papers i acadèmia. Ara és la fundadora de Manina Medtech, una empresa que, en col·laboració amb l’Hospital de la Vall d’Hebron, treballa en un dispositiu capaç de determinar si un úter és receptiu per a la implantació d’un embrió o no.
Rodríguez de la Vega és una de les emprenedores que aquesta setmana ha navegat pels canals de Boston (Massachusetts, EUA) per descobrir com fer el salt al centre d’una de les terres més emblemàtiques de la innovació mèdica. La seva prioritat és entendre com s’entra a la roda del finançament nord-americà. Per a Laura Becerra, que està desenvolupant un sensor intravascular per tenir més controlat l’estat de salut de les persones amb insuficiència cardíaca (Foresee Medical Tech), és una qüestió d’acostar-se als fons que mouen les grans sumes de capital. I per a Isabel Huber, cofundadora de Succipro, una empresa que està treballant en un nou fàrmac per combatre malalties metabòliques contra les quals no hi ha res, com el Crohn, es tracta de començar a establir vincles amb un ecosistema que creu que serà determinant en el seu creixement.
Fa mesos que elles i una altra quinzena d’emprenedores assisteixen a un programa creat per la patronal Foment del Treball i el Consolat General dels EUA a Barcelona per ajudar dones a tirar endavant els seus projectes en el camp de la salut. "Teníem dos objectius clars –explica la directora d’innovació d’aquesta entitat i principal instigadora de l’anomenat Jump Startup for Women in Deeptech, Maria Mora–. El suport a la innovació i l’emprenedoria, i que projectes impulsats per dones tinguessin la visibilitat que mereixen". El colofó final és aquest viatge a Boston organitzat juntament amb l’aerolínia Level, la fundació Tech Barcelona, el bufet RCD i la Generalitat de Catalunya, a través d’Acció.
El potencial de Boston
Independentment del coneixement adquirit, el que la majoria destaca de l’experiència és haver-se conegut entre elles. I, en la mateixa línia, el principal tresor després del viatge és la quantitat de contactes i recursos identificats. Aquí han participat en el Venture Café, una prestigiosa trobada de networking entre emprenedors i inversors que organitza el Cambridge Innovation Center (CIC) i de la qual alguna ha sortit amb una targeta prometedora a la butxaca. Han conegut i escoltat les històries d’emprenedores i directives com Mary Beth Cicero, Ingrid van Welie i la catalana Ana Maiques, que ha sigut directa en els seus consells: pensar en gran i demanar perdó, millor que permís. "Sigues tossut, construeix una cosa fantàstica, posa-hi fil a l’agulla i ves a totes", suggereix.
El grup també ha pogut presentar els seus projectes a un plafó d’inversores, entre les quals figuraven directives de Boehringer Ingelheim i Chiesi USA. I s’ha reunit amb la secretària de desenvolupament econòmic en persona dins de la Commonwealth of Massachusetts, Yvonne Hao. També amb l’incubador d’empreses emergents MassChallenge, amb l’organització MassBio o amb el coworking Lab Central. Tots ells obstinats en convèncer aquestes emprenedores que si el seu futur passa per Boston, existeixen una gran quantitat de recursos per aconseguir establir-s’hi.
Boston és la cinquena ciutat més important del món a la lliga dels ecosistemes d’empreses emergents (segons StartupBlink), les companyies de dispositius mèdics que operen en aquesta zona han assolit un valor de mercat de 100.000 milions de dòlars i Massachusetts és la regió del món que més volum d’inversió ha captat per a projectes tecnològics en el sector salut en els últims anys (segons Acció).
Per això gran part de la missió de Foment del Treball passa, també, per bastir un pont entre aquest ecosistema i Barcelona, com així ho planteja el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, a tot interlocutor que rep a la comitiva aquests dies. Hi són, per exemple, la cònsol general d’Espanya a Boston, Ana Durán de la Colina, i l’alt responsable econòmic de l’ajuntament de Boston, Segun Idowu.
Gairebé totes les emprenedores van passar per les aules de la Sloan School of Management del prestigiós MIT, del seu laboratori d’investigació MIT Media Lab i del seu braç d’inversió MIT Engine Ventures. El president d’aquesta última, Israel Ruiz, també va parlar clar: a la terra promesa de l’emprenedoria només existeixes si ets el millor, difícilment s’aconsegueixen importants sumes de finançament sense presència al país, la millor estratègia per començar a moure’s en aquesta zona és col·laborar amb alguna institució acadèmica nord-americana, i el més intel·ligent és mantenir els assajos clínics a Barcelona, que és més barata i competitiva en aquest àmbit.
Notícies relacionadesLa qüestió, com remarcarà una d’elles a l’escoltar-los, és que arribar a Boston suposa "un cost que la majoria d’europeus no es poden permetre". "Llavors, potser no ets l’emprenedor que busquem", talla Ruiz.
Des dels Innovation Labs de Harvard (HI Labs), el senior advisor en qüestions de salut i ciències de la vida, Jorge Cortell, completarà la lliçó: cal equivocar-se molt abans de complir aquest somni americà de l’emprenedoria (en el seu cas, traduït en la venda exitosa de fins a tres empreses) i s’ha de ser metòdic, aconsella qui també recepta preparació, paciència i estómac. "Hi ha qui ho ha patit al cor, hi ha qui ha tingut una úlcera... a mi se m’han trencat cinc dents", adverteix.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034