Transports

Puente destitueix el cap d’Adif pel caos ferroviari dels últims mesos

El cessament d’Ángel Contreras es produeix quan no s’ha complert un any del seu nomenament 

El successor serà anunciat dimarts vinent

Puente destitueix el cap d’Adif pel caos ferroviari dels últims mesos
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, va destituir ahir Ángel Contreras com a president d’Adif deu mesos després del seu nomenament. El cessament es produeix després del caos registrat en la infraestructura ferroviària a l’estiu, amb nombroses incidències en diferents línies d’alta velocitat i Rodalies.

El nou president d’Adif serà anunciat en el Consell de Ministres de dimarts vinent. Ángel Contreras, fins al 2018 director general de Conservació i Manteniment, va ser nomenat primer espasa de l’empresa pública el desembre del 2023 en substitució de María Luisa Domínguez.

El motiu d’aquesta destitució és el caos ferroviari que pateix la infraestructura espanyola. Durant l’estiu s’ha disparat el nombre d’incidències a les estacions de Madrid, especialment a Chamartín fruit de les obres, i les avaries en línies de Rodalies i Mitjana Distància a Catalunya i a la capital. Transports va al·legar que es devia a la falta d’inversió pública en els últims anys, tendència que ja s’hauria invertit, i a les obres de millora que s’estan portant a terme en les diferents línies.

Enginyer de Camins per la Universitat Politècnica de València, Contreras compta amb 23 anys d’experiència professional en el transport ferroviari. Entre el 2006 i el 2011 va ser director d’obra d’Adif. A partir del 2012 va exercir responsabilitats de construcció i manteniment de la xarxa convencional i el 2018 va ser nomenat director general de Conservació i Manteniment de l’empresa pública, lloc des del qual va executar la renovació de diverses línies de la xarxa convencional, la d’alta velocitat entre Madrid i Sevilla i incidències relacionades amb efectes meteorològics adversos.

Trama Koldo

Notícies relacionades

El 24 de juny va comparèixer en la comissió del Senat sobre la trama Koldo, en què va negar la seva participació en la conxorxa d’unes obres realitzades per l’empresa pública a Monforte de Lemos (Lugo) per la qual havia sigut assenyalat en informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Els agents van identificar Contreras com una de les persones que podrien haver intervingut en una presumpta conxorxa d’una obra pública. Van plantejar aquesta hipòtesi perquè un empresari va reclamar a Koldo García "la seva influència per a l’adjudicació d’un nou contracte lligat al ja adjudicat per Adif". En una conversa, s’afirma: "Ángel sap que ens ha tret 600.000 euros en aquesta obra i ha d’ajudar-nos".

El seu cessament no sembla vinculat al cas Koldo. En aquesta causa, l’únic càrrec d’Adif imputat és el director general de Gestió de Persones, Michaux Miranda, cessat arran de l’auditoria feta al ministeri.

Temes:

Adif Rodalies