Congrés a Màlaga

El Govern i els constructors defensen un pacte d’Estat sobre l’habitatge

La ministra Rodríguez i la patronal del sector exhibeixen la seva sintonia en la recerca de solucions a la gran crisi d’accessibilitat a una llar

La patronal reclama desbloquejar la situació per desenvolupar nous habitatges

El Govern i els constructors defensen un pacte d’Estat sobre l’habitatge
2
Es llegeix en minuts

Consens i col·laboració. La ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, i el president de l’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya (APCE), Juan Antonio Gómez-Pintado, van coincidir ahir en la necessitat d’impulsar un gran pacte d’Estat per abordar l’actual crisi d’accessibilitat a l’habitatge, durant les seves intervencions en l’obertura a Màlaga del quart Congrés Nacional d’Habitatge.

Isabel Rodríguez va remarcar la gravetat de la situació i va assenyalar que el problema de l’habitatge ja no afecta només certs sectors de la població, sinó que s’ha convertit en un desafiament que incumbeix a tots els ciutadans. "Tant de bo aquest problema fos avui com ho va ser en altres moments un problema que se circumscrigués només a una classe de ciutadans o ciutadanes amb més dificultats econòmiques", va lamentar la ministra.

La ministra va apuntar que l’objectiu és donar compliment a l’article 47 de la Constitució, que garanteix el dret a l’accés a un habitatge digne. "L’objectiu ha de ser que cap espanyol hagi de fer un esforç superior al 30% dels seus ingressos per accedir a un habitatge. Treballem per aconseguir un parc públic similar a la mitjana europea, que se situa en el 9%, amb l’ambició d’arribar al 20% que disposen els països on més s’ha desenvolupat aquest tipus de polítiques i, per tant, on menor és el problema", va afegir.

Crida de Sánchez

Les paraules de Rodríguez a Màlaga coincideixen en temps amb les pronunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, davant els parlamentaris socialistes, en una reunió al Congrés dels Diputats. "La nostra prioritat continua sent millorar l’accés a l’habitatge, particularment dels nostres joves. Som molt conscients que aquest és el veritable problema que tenen molts ciutadans al nostre país i particularment els joves. És una responsabilitat compartida pel Govern, les comunitats i els ajuntaments. Per això, el que demano a l’oposició és que no es polititzi la política d’habitatge i que posi l’espatlla", va assegurar.

En línia amb aquestes declaracions, Gómez-Pintado va fer una crida a la unitat del sector i va assegurar que "un gran pacte d’Estat per l’habitatge serà l’única manera que es puguin resoldre els problemes que ara mateix s’estan donant". El president de l’APCE va emfatitzar la importància de trobar solucions conjuntes per desbloquejar la situació i permetre així el desenvolupament de nous habitatges.

En l’obertura del congrés esmentat, que se celebra a Màlaga, hi van participar també Juanma Moreno, president d’Andalusia, i Francisco de la Torre, alcalde de la ciutat. Moreno va assenyalar que l’Administració ha de posar tots els seus esforços per "reduir el desequilibri que hi ha entre oferta i demanda, que retarda l’emancipació dels joves". "Des del 2010, a Andalusia amb prou feines es construeixen 10.000 unitats a l’any, enfront de les 25.000 llars que es creen. A més, entre el 2018 i el 2024 només es van iniciar 3.200 habitatges protegits en tota la comunitat", va afegir.

Notícies relacionades

Col·laboració publicoprivada

Per la seva banda, el regidor malagueny va recalcar la necessitat de la col·laboració publicoprivada per avançar en el desenvolupament d’un parc a preus assequibles. "Cal guanyar diners en les promocions, però cal desenvolupar cases assequibles i socials. Els promotors han d’aspirar a plantejar-se objectius transversals, no només en aquells projectes en els quals més diners guanyin, sinó en d’altres d’intermedis", va dir.