Organisme regulador

Guindos lamenta la ruptura del consens al Banc d’Espanya

El vicepresident del BCE acusa el Govern de trencar un "pacte de cavallers" al nomenar Escrivá com a governador

Guindos lamenta la ruptura  del consens al Banc d’Espanya
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va lamentar ahir que el Govern hagi trencat la tradició de consensuar amb el PP el relleu de la cúpula del Banc d’Espanya. "Hi havia un pacte explícit, de cavallers, no escrit, que era bo per a l’entramat institucional del país i perquè l’economia funcioni bé", va remarcar l’exministre d’Economia del PP en unes jornades d’El Economista, en les quals va recordar que ell sí que va pactar els nomenaments el 2012 amb el PSOE.

L’elecció del governador és legalment potestat del president del Govern, mentre que el subgovernador és designat per l’Executiu a proposta del governador, segons la llei d’autonomia del Banc d’Espanya de 1994. Malgrat això, la tradició des d’aquell any és que el Govern elegeixi un governador assumible per al principal partit de l’oposició i aquest actuï de manera recíproca amb el subgovernador. En els últims mesos, Guindos havia instat l’Executiu a mantenir aquesta tradició.

Notícies relacionades

El Govern, no obstant, va trencar aquest consens a l’imposar l’elecció del ministre José Luis Escrivá com a governador. El PP el va rebutjar de ple i el Govern ha acabat nomenant també com a subgovernadora Soledad Núñez, que va ser directora a l’oficina econòmica del president del Govern (2004-2005) i directora general del Tresor (2005-2011) en els governs de José Luis Rodríguez Zapatero.

És la primera vegada des de l’arribada de la democràcia que un ministre passarà a dirigir la principal institució econòmica pública i independent del país. El 2012, Guindos va elegir Luis María Linde com a governador i va acceptar la proposta dels socialistes d’anomenar subgovernador Fernando Restoy.

Temes:

Govern PSOE