Més taronges i menys llimones i mandarines a la collita de cítrics

La producció serà lleugerament inferior a la passada a causa de la intensa calor de l’estiu

Més taronges i menys llimones i mandarines a la collita de cítrics
1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els productors de cítrics tenen una previsió de collita aquest any a Espanya de 5,842 milions de tones, una estimació, que, un any més, s’ha vist alterada per la sequera i l’excessiva calor en períodes clau durant el desenvolupament dels fruits, segons va explicar la directora general de Produccions i Mercats Agraris, Elena Busutil, a representants del sector. Davant aquestes expectatives, és previsible que els preus que paga el consumidor es mantinguin estables respecte als de l’any passat, tot i que en això també influirà el producte que s’importi d’altres països.

El càlcul del Ministeri d’Agricultura s’ha elaborat a partir de les dades facilitades per les principals comunitats autònomes amb producció citrícola i suposa una previsió de 60.500 tones menys –un 1% per sota– de les xifres provisionals de la temporada 2023-2024. També són un 8,6% inferiors a la mitjana de les últimes cinc campanyes.

Amb tot, els pronòstics canvien en funció del cítric. Les previsions per a la taronja augmenten respecte a la passada campanya i baixen especialment per a la llimona i també per als petits cítrics, com la mandarina, mentre que es mantenen en els mateixos nivells per a l’aranja.

Notícies relacionades

En concret, tot apunta que, si no canvien les condicions climàtiques, es produiran 2,975 milions de tones de taronges, cosa que suposa un 8,8% (242.500 tones) més que la passada campanya, tot i que continua sent un 8,2% (-266.000 tones) per sota de la mitjana. Aquest és el cítric més produït a Espanya, ja que representa el 51% del volum total. El 72% de les taronges que es cultiven aquí són de varietats del grup califòrnia.

La producció de petits cítrics s’elevaria a la pròxima campanya a 1,831 milions de tones, una quantitat que és un 3,3% (62.400 tones) inferior a l’anterior i se situa un 9,6% per sota de la mitjana.