Tensió en unes jornades bancàries

El Sabadell i el BBVA xoquen en públic per l’opa hostil

González Bueno acusa el banc basc de no ser transparent en l’oferta

El Sabadell i el BBVA xoquen en públic per l’opa hostil
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

De guant blanc, però enfrontament al cap i a la fi. El conseller delegat del Sabadell, César González Bueno, i el responsable de la filial espanyola del BBVA, Peio Belausteguigoitia, van protagonitzar ahir un inèdit enfrontament públic per l’oferta pública d’adquisició (opa) hostil llançada pel segon banc sobre el primer. Asseguts a escassos metres en una intervenció conjunta amb altres banquers, González Bueno va acusar de falta de transparència el BBVA respecte als impactes que suposaria la fusió entre les dues entitats, a la qual cosa Belausteguigoitia va contestar instant els gestors del Sabadell a no ficar-s’hi i deixar decidir els seus accionistes.

Tot en bon to i cuidant les formes, com és costum en el sector quan els seus alts càrrecs intervenen en públic. Però no per això menys inusual. El xoc va tenir lloc en unes jornades bancàries organitzades per El Economista, i en aquest tipus de fòrums els executius solen evitar entrar en assumptes polèmics. No obstant, la primera opa hostil en la banca espanyola des dels anys vuitanta ha fet saltar pels aires moltes convencions. El primer executiu del Sabadell, així, va posar en evidència que la cúpula del seu banc no deixarà passar cap oportunitat per defensar-se, per més que un dels seus membres estigui assegut a un parell de metres d’un alt executiu de l’entitat que en uns mesos podria ser la seva propietària.

Accionistes

Notícies relacionades

A les preguntes genèriques sobre la situació de la competència en el sector, González Bueno va entrar ràpidament en matèria. "Obres la capsa de Pandora", va dir fent broma amb la moderadora. A partir d’allà, va dedicar una llarga intervenció a enumerar els arguments que està esgrimint el Sabadell per oposar-se a l’opa. En particular, que el preu ofert no és suficient, que la integració seria dolenta per a la competència i els seus clients (particularment, per a les pimes), i que el BBVA no està sent transparent en la informació que ha ofert als accionistes del Sabadell sobre l’impacte en el capital i el desglossament de les sinergies previstes. En aquesta línia, va assegurar que veu "molt baixes" probabilitats que l’operació se saldi amb èxit. "No li veig sentit, és una operació que ha descarrilat", va mantenir.

"Ha sigut espectacular", va dir fent broma amb sorna Belausteguigoitia, una vegada va acabar de parlar el seu rival. L’executiu del BBVA va entrar menys en detalls i va evitar el cos a cos dialèctic, però també va llançar una pulla a González Bueno. "El bo d’aquesta operació és que parlaran els accionistes, que són els propietaris. El que de vegades pot semblar excepcional hauria de ser el normal, que tinguin l’última opinió sobre si l’operació és atractiva o no. És el que passa en tots els ordres de la vida: si algú rep una oferta a través de l’administrador de la finca sobre el seu habitatge, decideix ell o ella, no l’administrador de la finca", va reblar.