Energies sostenibles

Transició Ecològica planeja convertir els ports en fàbriques d’eòlica marina

El ministeri donarà ajudes a les instal·lacions per construir i emmagatzemar aerogeneradors

Les aigües territorials són molt profundes i dificulten ancorar els aerogeneradors al sòl marí

Transició Ecològica planeja convertir els ports en fàbriques d’eòlica marina
2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

Espanya es prepara per entrar en la carrera de l’eòlica marina. El Govern ultima l’aprovació de la nova regulació que servirà per celebrar les esperades subhastes de projectes d’eòlica marina a les costes espanyoles, que ja arriben amb retard. És qüestió de setmanes, apunten fonts oficials, que el reial decret que servirà per activar aquests processos passi pel Consell de Ministres.

Els plans del Ministeri per a la Transició Ecològica contemplen concursos públics per repartir concessions de l’ús del domini públic marí durant 30 anys. Espanya preveu instal·lar entre 1.000 i 3.000 MW d’eòlica offshore fins al 2030, segons el full de ruta dissenyat pel Govern abans de la crisi energètica. Per facilitar la posada en marxa d’aquests projectes, però, fa falta que els ports espanyols estiguin preparats per acollir les instal·lacions industrials i logístiques a fi de construir, acoblar, emmagatzemar i transportar els components dels futurs parcs eòlics que s’instal·laran al mar.

El Govern prepara un programa de subvencions milionàries amb fons europeus del pla de recuperació, transformació i resiliència (PERTE) –com a part del PERTE d’energies renovables– per finançar l’adaptació de ports nacionals per permetre el desplegament d’eòlica marina, i ha activat una consulta pública prèvia perquè tots els actors implicats en aquest nou vector energètic verd aportin propostes sobre com s’ha d’executar aquest procés i com s’ha d’orientar el repartiment d’ajudes a les instal·lacions portuàries.

"Els ports espanyols són fonamentals per al desenvolupament de les renovables marines, com a grans àrees de muntatge i fabricació, [...] i també com a part vital de la cadena de subministrament i hub logístic", explica el Ministeri per a la Transició Ecològica en la documentació oficial de la consulta. I és que, teninnt en compte les característiques geogràfiques de la plataforma costanera espanyola, resulta imprescindible garantir la disponibilitat de la tecnologia necessària per implantar aerogeneradors flotants, cosa que "només es pot portar a terme des d’instal·lacions portuàries que disposin d’infraestructura de prou dimensions (en termes de línia d’atracada, superfície i làmina d’aigua), en vista de l’envergadura i la complexitat de les peces que s’han de manipular".

Espanya ha estat fins ara al marge de la revolució de l’eòlica marina desenvolupada en altres països: les seves aigües territorials són molt profundes i dificulten la instal·lació dels aerogeneradors ancorats al sòl marí. Els avenços tecnològics per al desenvolupament de l’eòlica marina flotant, que permeten esquivar el problema de la profunditat, donen ara a Espanya l’oportunitat d’afegir-se al boom.

Grans espais

Notícies relacionades

Els plans passen per reservar grans espais als ports espanyols on es construirien les plataformes flotants i on es podrien fer altres activitats de fabricació, s’emmagatzemarien pales, trams de torre i components, es muntarien i es botarien a l’aigua, de manera que seran imprescindibles esplanades de gran extensió i amplada, grues de grans dimensions i línies d’atracada de centenars de metres lineals.

A més, els serveis portuaris necessaris per desplegar els futurs parcs eòlics també comprendran l’estiba de components i recanvis, l’atracada de vaixells específics per a les activitats d’instal·lació i operacions marines, grues mòbils i altres equips de transport. I està previst que aquestes àrees també s’utilitzin com a centres logístics per a l’operació, reparació i manteniment dels parcs eòlics marins en un futur.