Cuerpo proposa eliminar traves autonòmiques en cinc sectors

El ministre preveu que el nou règim 20 s’estreni, entre d’altres, en comerç i hostaleria

Cuerpo proposa eliminar traves autonòmiques en cinc sectors
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va proposar ahir als representants autonòmics i de la Federació de Municipis avançar en l’eliminació de traves burocràtiques i en l’anomenada comunitat autònoma 18 –rebatejada ara com règim 20 o districte 20 per incloure Ceuta i Melilla–, prenent com a punt de partida cinc sectors d’activitat empresarial: comerç i hostaleria, col·legis professionals, transport, educació (formació) i construcció d’infraestructures. En aquest últim s’inclouen activitats com els punts de recàrrega de vehicles elèctrics i la instal·lació de plaques solars.

Aquests són els cinc sectors per als quals Cuerpo va plantejar avançar en propostes que permetin determinar un mínim comú de requisits per a l’exercici de l’activitat empresarial de manera que, complint-los, es puguin exercir aquests negocis a qualsevol territori espanyol, sense haver de fer tràmits addicionals.

Totes les comunitats van participar en la reunió d’ahir de la Conferència Sectorial per a la Millora Regulatòria i el Clima de Negocis i de totes va obtenir el ministre "una bona acollida i una bona disposició" de la iniciativa, segons va expressar Cuerpo.

En representació de la Generalitat de Catalunya va acudir el secretari d’Assumptes Econòmics i Fons Europeus, Francesc Trillas. Des de la Generalitat es va expressar una actitud de col·laboració davant la proposta del ministeri, que valoren com a interessant per millorar l’activitat de les empreses. També es va expressar en termes similars la consellera d’Economia de Castella-la Manxa, Patricia Franco Jiménez. La consellera de Madrid, Rocío Albert, va expressar una sensació de "pèrdua de temps" al terme de la reunió. "Per més que hem preguntat al ministre què pensa fer per avançar en el districte 18, ens ha dit que el construirem entre tots, que depèn de la nostra ambició", es va queixar la representant de Madrid. "No veiem clar el paper de l’Estat, tret del de ser un coordinador", va afegir.

El precedent de Guindos

Notícies relacionades

Precisament, l’estratègia d’avançar des de les comunitats és el camí que ha triat el ministre per evitar el retret del Tribunal Constitucional, que ja va tombar una iniciativa de llicència única per a l’activitat empresarial que va posar en marxa el 2013 el llavors ministre Luis de Guindos, dins de la llei de mercat únic, per invasió de competències autonòmiques.

La determinació dels cinc sectors amb què es proposa posar-se a caminar aquesta iniciativa té a veure que són els que reben el 85% de les reclamacions que rep la secretaria d’Unitat de Mercat del Ministeri d’Economia. Segons Cuerpo, aquesta llista inicial és "extensible" en el marc del diàleg que s’obre a partir d’ara amb autonomies, ajuntaments i organitzacions empresarials.