La Fed retalla mig punt els tipus i avança més baixades per a aquest any

El banc central dels EUA obre una nova etapa després de més de quatre anys sense descensos / "No estem en un camí prefixat", declara Powell

La Fed retalla mig punt els tipus i avança més baixades per a aquest any

RESERVA FEDERAL DE ESTADOS UNIDOS - Archivo

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Els Estats Units ja han començat a posar fi a una era: la que durant més de quatre anys ha estat lluitant contra la inflació amb alts tipus d’interès. La Reserva Federal va anunciar ahir una retallada de mig punt en el preu del diner. La baixada es donava per garantida, però tot i l’anunci hi havia suspens per si la retallada seria d’un quart de punt o mig. I amb la incògnita resolta, els tipus situats en una forquilla d’entre 4,75 i 5%, i previsions de realitzar una altra o altres retallades per un total de mig punt abans que acabi l’any, s’obre una nova etapa.

La decisió no va ser unànime i va tenir un vot en contra, d’una governadora que volia que la baixada fos més suau (i que representa el primer dissens d’un governador des del 2005). Però es va imposar la més agressiva. I apunta que la Fed ha guanyat confiança, tot i que en el seu comunicat el banc central nord-americà també va admetre que hi continua havent "incertesa" sobre l’evolució de l’economia.

"No estem en un camí prefixat", va declarar després Jerome Powell, president de la Fed, en la seva roda de premsa al parlar sobre les projeccions de futures retallades. "Les previsions no són un pla", va insistir. "Res suggereix que tinguem pressa. Anirem reunió a reunió basant-nos en les dades, les perspectives i el balanç de riscos. I anirem ràpid, lent o farem una pausa si és adequat".

Punt d’inflexió

En resposta a la crisi que va obrir la pandèmia de covid, el banc central nord-americà va començar a apujar els tipus i, a un ritme i dimensió sense precedents (5,25 punts entre el març del 2022 i juliol del 2023), els va portar al seu lloc més alt en dues dècades, i allà els va deixar durant més d’un any, mentre s’intentava alentir l’economia i reduir la inflació.

L’organisme que presideix Powell va aconseguir enfilar així el control de preus, amb la inflació continguda fins al 2,5% interanual a l’agost, molt lluny del 9,1% que va assolir l’estiu del 2022. Alhora, el mercat laboral s’ha anat refredant, amb l’última dada d’atur als EUA situat en el 4,2%. I ara la Fed, amb el seu doble mandat de control de preus i ocupació, envia senyals que posa el focus a protegir el mercat laboral.

Powell, això sí, ha volgut remarcar en les seves declaracions a la premsa que no veuen el mercat laboral feble, sinó més feble de com estava abans de la pandèmia, però encara en bona forma. "La nostra intenció amb el nostre moviment de la política monetària és mantenir-lo així", ha dit.

Poques vegades en els últims temps hi havia hagut tanta incertesa al voltant d’una decisió de la Reserva Federal, tot i que en aquest cas no hagi estat per una baixada que es donava per segura, per la qual alguns dels consellers de la Fed ja advocaven al juliol, i que ja va avançar en la reunió de Jackson Hole Powell (que va dir, literalment: "ha arribat el moment d’ajustar la política") sinó sobre de quant seria. I en les dues opcions que sospesaven la majoria d’analistes i experts hi havia arguments.

Notícies relacionades

A la retallada de només un quart de punt, per exemple, se li veia l’avantatge que podria evitar una acceleració econòmica que podia provocar noves pujades de preus. La de mig punt, en canvi, es llegia com un senyal clar de la Fed que vol protegir el mercat laboral. Al final, s’ha imposat la retallada més agressiva.

La Fed també va publicar ahir les seves previsions econòmiques, un full de ruta del que es pot esperar en els pròxims mesos. Aquí entra la previsió que hi hagi una altra retallada de mig punt abans que acabi l’any i la que l’atur, que al juny creien que acabaria l’any en 4%, se situï en el 4,4%. Segons les últimes dades, la taxa d’atur està als EUA en el 4.2%.

Temes:

Jerome Powell