A la recerca de la consolidació

L’entrada d’Unicredit a Commerzbank reobre el debat sobre la consolidació del sector bancari europeu. El paper de la banca espanyola serà clau

A la recerca de la consolidació

EP

2
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

El banc francès BNP Paribas és la primera entitat de la Unió Europea del seu sector per valor borsari, però ocupa la 26a a escala mundial. El segueix el Santander, segon de la UE i 28è al món. En el seu recent informe encarregat per la Comissió Europea, Mario Draghi, expresident del Banc Central Europeu (BCE) expressava la necessitat que la UE "hauria de completar la unió bancària" perquè la banca europea s’està quedant darrere d’altres competidors en mida. Draghi demana crear una jurisdicció separada per facilitar operacions transfrontereres.

Carlos Torres, president del BBVA, citava ahir Draghi en un acte a ESADE a Barcelona per reafirmar l’aposta per la mida en la banca europea, qualificant de "drama" el pes d’aquesta al món: "Tenim la unió bancària a mig fer i cal avançar". El BBVA espera augmentar de mida si aconsegueix guanyar la seva oferta de compra hostil sobre el Banc Sabadell, la definició final del qual dependrà que sigui acceptada per un 50,01% dels accionistes de l’entitat catalana. Qualsevol previsió és inútil a aquestes hores.

La compra del 9,9% de Commerzbank –participat en un 12% per l’Estat alemany– per part del banc italià Unicredit, que obre la porta a una opa, ha revifat el debat sobre pròximes operacions transnacionals. Unicredit juga amb un avantatge: a Alemanya compta amb Hypovereinsbank, comprat el 2005. Unicredit, amb un guany en borsa del 300% en tres anys, ha sigut el banc de més èxit de la Unió, el CEO del qual és Andrea Orcel. El 2019, Orcel va estar a punt de fitxar pel Santander, i va aixecar un litigi que continua vigent. El Santander ha presentat recurs a la sentència del Tribunal Suprem segons la qual ha de pagar 43 milions a l’executiu per incompliment de contracte previ.

Daniel Fernández, soci de Grantthornton en banca i mercat de capitals, considera que l’operació d’Unicredit "és potencialment el tret de sortida d’una cursa per posar en marxa aquest tipus de transaccions per a alguns dels bancs europeus més grans". Per al consultor, "seria bo completar la unió bancària amb el Fons de Garantia Europeu. La falta d’harmonització fiscal, l’àmbit administratiu i laboral poden generar dificultats a l’hora d’estimar valoracions".

Notícies relacionades

L’escenari actual, amb els tipus d’interès ja a la baixa, ha fet que la rendibilitat de la banca hagi pogut tocar sostre, la qual cosa facilitarà noves operacions en què pagar amb accions pròpies serà clau. Apunta Luigi Motti, director d’anàlisi financera de l’agència de qualificacions S&P: "Des d’un punt de vista de negoci, aquestes operacions transfrontereres tindran més sentit, tot i que cada cas podria ser diferent. Al final, dependrà de buscar sinergies i buscar les economies d’escala necessàries".

Encara és massa aviat per pensar que està a prop una operació a gran escala a nivell UE en què pugui participar un gran banc espanyol. Una condició en la qual sempre hi haurà d’haver la validesa dels polítics. Ja siguin francesos, italians, alemanys o espanyols.