Vivenda regularà límits al lloguer temporal pel revés del Congrés

La ministra anuncia per al 2025 un reglament per evitar el frau, l’endemà que Junts tombés la proposta de Sumar

La promoción de pisos públicos de la Torre del Cogoll, en Mataró.

La promoción de pisos públicos de la Torre del Cogoll, en Mataró.

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de Vivenda i Agenda Urbana està treballant en l’elaboració d’un "reglament" per regular el mercat del lloguer temporal. Així ho va confirmar la titular de la cartera, Isabel Rodríguez, als passadissos del Congrés dels Diputats: "La nostra intenció és aclarir els termes de la llei d’arrendaments urbans per combatre el frau dels contractes de lloguer temporal, garantint que aquells que ho necessiten, com estudiants i professors, s’hi puguin acollir, però evitant l’ús fraudulent".

Els avenços arriben un dia després que el Congrés dels Diputats tombés la proposta de Sumar per regular el lloguer temporal a un màxim de sis mesos. El PSOE va votar a favor d’iniciar la seva tramitació en les Corts, però el no a última hora de Junts, juntament amb els ja confirmats del PP i Vox, van fer descarrilar el projecte legislatiu.

Segons va confirmar la ministra d’habitatge, aquest reglament entrarà en vigor abans de finals del 2025. "El redactarem amb el suport conjunt del Col·legi de Registradors i el Consell General de la Notaria, amb els quals estem treballant aquest reglament de desenvolupament de la nostra normativa en coherència amb la normativa europea i que serà una palanca àgil, ràpida, amb rigor i amb seguretat jurídica per abordar aquesta qüestió, en què cal no només normativa, sinó tots els mecanismes necessaris per a la persecució del frau per part de les administracions públiques", va afegir.

Notícies relacionades

El Govern central va decidir posar fil a l’agulla per limitar el lloguer temporal quan s’utilitza per esquivar les restriccions o el de llarga estada. Aquest últim està regulat dins de la llei d’arrendaments urbans i, entre altres condicions, obliga el propietari a mantenir-lo durant cinc o set anys o limita les pujades anuals. Per contra, el de mitjana estada és un contracte privat entre dues parts, regulat per la legislació civil.

Les dues tipologies han conviscut històricament amb normalitat: mentre una família requereix un contracte de llarga estada, un estudiant acostuma a necessitar un lloc per a nou mesos, per exemple. Tanmateix, amb l’entrada en vigor de la llei de vivenda, que va imposar noves restriccions a la llarga estada, alguns propietaris van canviar els seus lloguers a curta i mitjana estada per a així esquivar-les, tot i que el perfil d’inquilí continuï sent de l’altra fórmula, motiu pel qual Vivenda i Agenda Urbana ha decidit entrar a regular-los.

Temes:

Sumar Govern Vox