Diàleg social

Foment reitera a Díaz el seu rebuig de reduir per llei la jornada laboral

La vicepresidenta del Govern no aconsegueix que Sánchez Llibre canviï d’opinió 

Els sindicats demanen a Junts que obviï les pressions de la patronal

Foment reitera a Díaz el seu rebuig de reduir per llei la jornada laboral
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, no ha aconseguit fer canviar d’opinió a Foment del Treball pel que fa a la reducció de jornada. La històrica patronal presidida per Josep Sánchez Llibre va reiterar el seu rebuig de negociar una llei que redueixi la jornada laboral i li va insistir que aquesta matèria és competència exclusiva del que acordin empresaris i sindicats en la negociació col·lectiva. En la fase decisiva, la negociació se li complica al Ministeri de Treball, de cara a aconseguir un acord tripartit en el diàleg social.

Díaz va iniciar aquest dimecres passat una ronda de contactes a Barcelona amb associacions empresarials i sindicats per temptejar els suports i rebutjos de la cridada a ser la seva mesura estrella en matèria laboral durant aquesta legislatura. No en va, i al marge de com s’acabi resolent aquesta qüestió, els vots de Junts per Catalunya al Congrés seran presumiblement decisius per a l’èxit o fracàs parlamentari.

Davant el "marge per negociar" que va manifestar l’altra patronal catalana, Pimec, Foment es va reafirmar en el seu no a abordar legislativament aquesta matèria. "No estem d’acord a ordenar la jornada laboral per llei, confiem en la negociació col·lectiva per fer-ho", van afirmar fonts empresarials. Aquestes mateixes fonts destaquen que "estem en total sintonia amb la CEOE en aquest tema".

És a dir, des de Foment avancen que la reunió de dimarts vinent 24 de setembre a Madrid, en què el Ministeri de Treball ha citat de nou la CEOE i els sindicats, finalitzarà sense acord tripartit.

Notícies relacionades

Per la seva banda, els sindicats van anunciar que dijous vinent 26 de setembre es manifestaran a Barcelona davant la seu de Foment per protestar contra el seu rebuig de reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. CCOO i la UGT augmenten així la seva pressió sobre la patronal i estenen les seves mobilitzacions per les principals ciutats d’Espanya. Acusen els empresaris de mantenir una actitud d’"absolut bloqueig" i de mirar de contagiar-la a les forces de l’oposició. Especialment a Junts, els vots dels quals són decisius.

"Demanem als grups parlamentaris que treguin la reducció de jornada del pim-pam-pum polític. […] Reduir la jornada és un consens transversal en la societat", va declarar el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, després de reunir-se ahir amb Yolanda Díaz. "Junts ha d’escoltar la seva gent, els seus electors", va coincidir el seu homòleg de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco.