Sector financer

La CNMC demana més dades de l’opa del BBVA que en la fusió CaixaBank-Bankia

Competència sol·licita al Banc d’Espanya més informació que en l’anterior operació 

L’organisme justifica que va més lent per ser una oferta hostil

És incert que es compleixi el termini previst pel BBVA, que va calcular tenir el vistiplau al novembre 

La CNMC demana més dades de l’opa del BBVA que en la fusió CaixaBank-Bankia
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) està sol·licitant més informació per analitzar l’oferta pública d’adquisició (opa) hostil llançada pel BBVA sobre el Sabadell que va requerir quan va estudiar la fusió amistosa entre CaixaBank i Bankia, dos bancs d’una dimensió comparable. Així ho confirmen diverses fonts relacionades amb el procés, que apunten que l’organisme està demanant més informació al Banc d’Espanya que llavors. Competència, així, ha sol·licitat al supervisor financer més documents i dades sobre tota mena de negocis, alguns molt de veta. També algunes valoracions de caràcter subjectiu sobre l’esmentada informació, que el Banc d’Espanya és renuent a proporcionar, perquè entén que no és una competència seva.

El pronunciament de la CNMC és clau en l’èxit o fracàs de l’operació. La llei d’opa permet al BBVA desistir si, abans que acabi el termini en què els accionistes del Sabadell poden acceptar l’oferta, la CNMC no s’hi ha pronunciat o condiciona la concentració al compliment d’alguns requisits. A més, la llei de defensa de la competència permet al Govern –que s’ha oposat a la compra– imposar condicions addicionals a les concentracions quan la CNMC no les aprova en la coneguda com a primera fase, sinó en la segona (que s’aplica a operacions que requereixen més anàlisi).

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va deixar entreveure que, tot i que no tingui l’obligació de fer-ho, podria esperar que la CNMC es pronunciï abans d’aprovar l’opa i donar inici al període d’acceptació per als accionistes. Els tècnics dels dos organismes estan en contacte i sembla probable que el supervisor borsari pugui esperar Competència si aquesta dictamina en primera fase. Hi ha més dubtes que ho faci si passa a la segona, ja que llavors els terminis s’estendrien i això suposaria sotmetre la cotització dels dos bancs a una elevada incertesa durant un període extens.

Addicionalment, els previsibles requisits que puguin fixar la CNMC o el Govern podrien desincentivar el BBVA a seguir endavant o als propietaris del Sabadell a vendre-li les seves accions. El fet que l’organisme estigui demanant més informació que en la fusió CaixaBank-Bankia ha aixecat algunes suspicàcies sobre que pogués estar alentint l’anàlisi per pressions polítiques. Unes sospites que la seva presidenta, Cani Fernández, va venir a negar taxativament aquest dijous, al Congrés dels Diputats.

Complexitat

Notícies relacionades

Fernández va remarcar que el fet que es tracti d’una opa hostil (sense acord entre els bancs) fa que el procés d’anàlisi sigui més lent i complex que en operacions amistoses, com la de CaixaBank-Bankia. En aquesta, les dues entitats van mantenir amb l’organisme un llarg procés de prenotificació i van aportar la informació de manera conjunta. En l’opa hostil, en canvi, no s’ha produït aquesta prenotificació i, com és lògic al no haver-hi acord, només el BBVA ha aportat informació al notificar oficialment la seva oferta, mentre que la CNMC l’ha hagut de requerir al Sabadell, que està complint la seva obligació de facilitar-l’hi.

El que sembla més incert és que es compleixi el termini previst pel BBVA, que va calcular que aconseguiria totes les aprovacions entorn de novembre. Precisament, per l’antecedent de CaixaBank-Bankia, però aquella va ser una operació pactada. La presidenta de la CNMC va recordar que el termini d’un mes per analitzar l’operació en primera fase es para amb cada requeriment d’informació, que en aquesta ocasió estan sent més nombrosos. «Cal tenir la necessària paciència i el necessari respecte a la tasca dels tècnics, perquè el que no deixarem de fer és aplicar el rigor», va reclamar. n