Ocupació pública
Dues sentències avalen que interins que passin a fixos siguin indemnitzats
Els tribunals superiors de Catalunya i d’Euskadi confirmen que és compatible obtenir plaça i cobrar per acomiadament
Interins i Govern esperen la resposta de la justícia europea al Tribunal Suprem
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut a una treballadora interina el dret a cobrar la indemnització per cessament, una vegada va deixar de mantenir aquesta relació inestable perquè va aconseguir treure una plaça fixa. Els magistrats consideren que una cosa no és incompatible amb l’altra, ja que la compensació pretén reparar la situació d’abús de la temporalitat en la qual es trobava l’interí, al marge de si després aconsegueix reparar-la o no, ja que el mal, consideren, ja està fet.
Si bé diversos jutjats de primera instància, com els de Granollers, Mataró o Girona, ja s’havien pronunciat en aquest sentit, el TSJC ha fet seu aquest mateix criteri, en un cas defensat per l’advocat Pau Martí. I no ha sigut l’únic tribunal superior a decidir en aquest sentit. El TSJ del País Basc també ha dictat una sentència en la qual avala la compatibilitat, en un cas guanyat pel despatx Arauz de Robles Abogados.
EL PERIÓDICO ha pogut tenir accés a les dues sentències, que obren la porta a més reclamacions per part de centenars d’interins que, durant tots aquests mesos, han aconseguit consolidar una plaça. I és que el criteri majoritari entre les administracions és el de negar-se a abonar una indemnització en aquells casos d’interins que no arribin a interrompre la seva activitat entre que són eventuals i aconsegueixen ser reconeguts com a fixos.
Els magistrats catalans jutgen el cas d’una educadora infantil empleada com a interina pel Departament d’Educació de la Generalitat. Aquesta des del 2006 encadenava contractes temporals i el 31 d’agost del 2022 va ser cessada, ja que una altra persona va guanyar la seva plaça a través d’un dels múltiples processos d’estabilització.
Ella també s’havia presentat a fi de convertir-se en fixa, però encara no li havien notificat formalment si ho havia aconseguit o no. L’endemà de ser cessada i mentre esperava la resolució, l’educadora va tornar a firmar un altre contracte temporal amb la Generalitat per cobrir una altra vacant en un altre centre. Al cap de tres mesos li van comunicar que havia superat el concurs de mèrits i passava a ser indefinida.
Com que mai havia deixat de prestar serveis a l’Administració, la Generalitat li va negar la indemnització per cessament, ja que ho considerava un "enriquiment injust". Els magistrats consideren que la interina va encadenar diferents contractes i que això suposa relacions laborals diferents i no li neguen la indemnització que hauria de cobrar pels anys passats com a interina.
"Hem d’apuntar que la solució contrària, negar la indemnització, col·locaria el departament en una posició privilegiada, al poder evitar el pagament de la indemnització oferint un altre contracte temporal; i deixaria la treballadora en una posició molt delicada", afirmen els magistrats catalans.
Criteri basc
Aquests, no obstant, desconfien de pronunciar-se a favor o en contra de la compatibilitat de la indemnització si la interina hagués consolidat la mateixa plaça que fins aleshores havia estat ocupant. "Som conscients que aquesta última és una qüestió que està generant una creixent litigiositat i que, segurament, ben aviat haurem d’afrontar, valorant si es compleix suficientment amb les previsions de la directiva i dels pronunciaments del TJUE (Tribunal de Justícia de la Unió Europea), propiciant un mecanisme per a l’accés a una plaça indefinida", afegeixen.
El cas basc és una mica diferent i es refereix a un empleat del personal laboral del Departament de Seguretat d’Euskadi que va estar des del 2014 com a eventual. Una relació laboral de "durada inusualment llarga", segons reconeixen els jutges, i que li va valer el reconeixement de l’estatus d’indefinit no fix. Aquesta és una categoria reconeguda pels tribunals a la gent del personal laboral que pot acreditar haver patit abús de temporalitat i que els blinda de ser cessats, però tampoc els adhereix a una plaça concreta.
El TSJ basc avala l’estatus esmentat per a l’exinterí i condemna l’Administració a pagar-li una compensació per haver-lo tingut en abús de temporalitat. Per fixar la quantia d’aquesta compensació, amb tot, no tira de l’import inclòs en la norma i que ascendeix a 20 dies per any treballat, amb límit de 24 mensualitats, sinó que equipara la suma a una sanció que podria imposar Inspecció de Treball a una empresa privada per tenir un empleat amb contracte temporal sent la seva relació pròpia d’un indefinit.
Notícies relacionades"Entenem que, sent raonable considerar aplicable com a criteri orientador aplicar els criteris fixats en la llei d’infraccions i sancions de l’ordre social, ens trobaríem davant la falta greu [...] i fixem la indemnització en 2.000 euros", segons diu la sentència.
Milers d’interins a tot Espanya, així com el mateix Govern, estan a l’expectativa de quina resposta dona al Tribunal Suprem la justícia europea sobre com procedir quant a la gestió de la interinitat. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ja ha emès diverses sentències en les quals considera que l’actual llei per a l’estabilitat de l’ocupació pública –coneguda com a llei Iceta– no compleix amb les directives europees.
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"