Ocupació

El programa pilot de la setmana de quatre dies comença amb sols cinc empreses

Industria n’exclou 37 candidats i executarà el 5% del pressupost disponible

El programa pilot de la setmana de quatre dies comença amb sols cinc empreses
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Arrenca el programa pilot del Govern per testar la viabilitat de la setmana laboral de quatre dies. Amb gairebé un any de retard i només 5 empreses participants de les 42 que es van presentar a la prova. Dues són catalanes. El Ministeri d’Indústria va emetre ahir un comunicat en el qual va anunciar la resolució de la convocatòria d’ajudes, que només executarà un pressupost de 530.000 euros, sobre una partida disponible de 10 milions. És a dir, en ajudes només es gastarà el 5% dels fons.

Industria Desmontadora Andaluza SL, Descontrol Editorial e Imprenta SCCL, Artemasol SL, Ingreen Innovación SL i Cachiman Grafic SLU són les companyies que hi participaran. Descontrol Editorial i Cachiman Grafic són catalanes: una està ubicada a Can Batlló, a Barcelona, i l’altra a Castellar del Vallès. Les altres són de Sevilla, Almeria i Madrid.

Cadascuna d’aquestes companyies rebrà fins a 200.000 euros en subvencions per avaluar com és treballar quatre dies a la setmana i cobrar el mateix que quan se’n treballen cinc. Les societats hauran de mantenir durant un mínim de dos anys la reducció de jornada i hauran d’avaluar com han revisat els seus mètodes de producció per guanyar en productivitat.

Estudi comparatiu

El programa estava reservat a pimes del sector industrial i, tot i que 42 companyies van superar el primer procés de selecció, Indústria només n’ha considerat cinc com a aptes a l’acreditar "la seva viabilitat econòmica i financera i la viabilitat del projecte pilot que van presentar en una memòria tècnica i els indicadors d’impacte associats a la implementació de la iniciativa", va justificar en un comunicat.

L’abast i la possibilitat de generalitzar aprenentatges del programa pilot queda limitat amb una mostra substancialment més petita que en altres països veïns. A Portugal, per exemple, hi participen 41 empreses. Al Regne Unit, 61. En aquest sentit, Indústria va anunciar que, "per completar aquest programa pilot", l’Escola Oficial d’Indústria (EOI) portarà a terme un estudi comparatiu amb altres iniciatives similars a nivell internacional, i citava específicament els casos del Regne Unit, Austràlia, Canadà, Portugal i Islàndia.

Notícies relacionades

De moment, les proves en altres països ofereixen resultats positius, ja que hi ha companyies que mantenen els seus marges de producció i els treballadors estan més descansats, menys estressats i senten més satisfacció amb la seva vida laboral.

Al Regne Unit l’experiència els ha semblat prou positiva perquè el primer ministre Keir Starmer estudiï la possibilitat que les empreses compactin les seves jornades per treballar quatre dies a la setmana. No obstant, la primera proposta britànica no implicarà treballar menys hores, sinó que les agruparia en menys dies per setmana. En aquest sentit, el Regne Unit segueix l’estela de Bèlgica, que ja contempla aquesta opció. A Catalunya, malgrat que és residual, ja hi ha empreses que practiquen aquesta mena de reorganització.