Macroeconomia

Oxfam alerta de l’augment de la desigualtat pel cúmul de riquesa

Oxfam alerta de l’augment de la desigualtat pel cúmul de riquesa
1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La desigualtat global no millora. I la responsable d’això és la concentració cada vegada més alta de la riquesa i del poder en poques mans, segons conclou Oxfam Intermón en un nou informe titulat Multilateralisme en l’era de l’oligarquia global en el marc de les sessions de l’assemblea general de les Nacions Unides (ONU). I no només afecta el combat contra la pobresa sinó contra la crisi climàtica, perquè els recursos destinats al multilateralisme es redueixen, afegeixen.

Segons assenyala l’informe que ha portat a terme l’oenagé, basat en dades del banc suís UBS, "l’1% més ric té més riquesa que el 95% de la població mundial en conjunt". I és que la "influència dels milmilionaris sobre l’economia s’ha disparat: més d’un terç de les 50 empreses més grans del món tenen un milmilionari com a director executiu o bé com a accionista principal. La capitalització borsària total d’aquestes empreses puja a 13,3 bilions de dòlars". Alhora que es concentra la riquesa, l’any passat, al voltant del 46% de la població mundial (més de tres mil milions de persones) vivia per sota del llindar de la pobresa global de 6,85 dòlars (paritat de poder adquisitiu del 2017) per dia.

El sud global

Notícies relacionades

L’anàlisi d’Oxfam Intermón adverteix que els esforços globals per respondre als desafiaments més grans del planeta, com la crisi climàtica i els nivells persistents de pobresa i desigualtat, "estan sent amenaçats per la concentració de poder en mans dels ultrarics i les megaempreses".

Tot això "alimenta la desigualtat tant dins dels països com entre ells". Hi ha una dada ajuda a entendre aquesta situació: malgrat representar el 79% de la població mundial, els països del "sud global", els de rendes baixes o molt baixes, només compten amb el 31% de la riquesa global.