Barcelona, protagonista

La tecnologia ‘blockchain’ torna amb el focus posat en la IA

La convenció del sector més important d’Europa celebra a la capital catalana una nova edició aquesta setmana a la Fira en moments de disrupció

La tecnologia ‘blockchain’ torna amb el focus posat en la IA
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Barcelona tornarà a ser el centre de l’univers blockchain a Europa. L’European Blockchain Convention (EBC), que s’ha consolidat els últims anys com a fòrum d’intercanvi d’experiències en tecnologies punteres, celebra una nova edició aquest dimecres i dijous, 25 i 26 de setembre respectivament, a la Fira de Barcelona en moments que fan olor de disrupció.

El blockchain viu moments transcendents, alguns en potència i d’altres ja en marxa. Del total de tendències en apogeu, hi ha dos elements fonamentals de l’actual revolució tecnològica a l’entorn del blockchain: l’impuls de les aplicacions relacionades amb la Web3 i la influència de la intel·ligència artificial.

La irrupció de la intel·ligència artificial generativa (IA) ha imprès velocitat i nous ritmes de desenvolupament a la tecnologia blockchain. La cofundadora d’EBC Victoria Gago ressalta l’impacte del blockchain en les finances tradicionals, l’adopció de criptomonedes en l’àmbit financer, la segmentació, el marc regulatori de la UE (MiCA) i la intel·ligència artificial com a centres del debat i les conferències a càrrec de 300 ponents. La xifra d’assistents augmentarà aquest any fins a 6.000 (4.500 l’any passat). Segons l’opinió de Gago, un dels factors que impulsen el món blockchain aquest 2024 ha sigut l’aprovació dels ETF de bitcoin i Ethereum (fons cotitzats en borsa), "cosa que ha representat un avenç crucial en la integració dels actius digitals en els mercats tradicionals i ha reforçat la seva legitimitat i acceptació".

Fòrums com EBC han de servir per impulsar noves maneres de concebre segmentacions més enllà de la compra d’ornaments virtuals en jocs i recreacions de realitat definits pomposament com a metaversos. La banca ha promès molt en els últims anys entorn de les criptomonedes, però entre persecucions fiscals i prudència institucional els desenvolupaments arriben més a poc a poc del que estava previst.

Informació privada i sensible

Per als experts, la IA podria ser un factor clau per impulsar el desenvolupament i l’adopció de les criptomonedes i la Web3 (internet sense intermediaris). La IA generativa utilitza models que poden aprendre de les dades i generar una cosa nova, com està passant amb els bots de conversa ChatGPT d’OpenAI o Bard de Google. Però també pot generar dubtes sobre l’origen i veracitat de la informació. Les claus criptogràfiques i la tecnologia blockchain poden aportar solucions per comprovar l’autenticitat i la identitat dels continguts i les persones. La gestió compartida de les dades, especialitat de blockchain, pot ser una gran eina per preservar informació privada i sensible, com els historials mèdics, i també per identificar falsificacions creades amb la IA generativa, la fiabilitat dels pagaments o la inviolabilitat de xarxes.

Notícies relacionades

Alguns dels ponents de l’EBC seran Eric Demuth, CEO de Bitpanda; Gilles BianRosa, COO de Kraken; Stephan Lutz, CEO de BitMEX; Gillian Lynch, CEO d’Europa de Gemini; Amor Sexton, COO de Blockdaemon; Sebastien Borget, cofundador de The Sandbox; Coty de Monteverde, cap del Centre d’Excel·lència de Cripto i Blockchain de Banco Santander; Matthew Hougan, director d’inversions de Bitwise Asset Management.

L’organització d’EBC pretén diversificar-se tant com el món blockchain a l’hora d’oferir atractius més enllà de l’objecte mateix de la trobada. Així, s’esperen festes cap al tard a la platja per als assistents i un tast de vins. A més, la convenció coincideix amb la celebració de la Copa Amèrica de vela, la qual cosa ofereix als assistents una oportunitat única de conèixer aquests dos esdeveniments.

Temes:

Intel Focus