Dades del Banc d’Espanya

La morositat hipotecària registra la pitjor caiguda en un any i mig

Malgrat els tipus alts, la taxa d’impagaments va ser del 2,49% al juny, per sota del nivell previ a l’enduriment de la política monetària

La morositat hipotecària registra la pitjor caiguda en un any i mig
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La morositat de les hipoteques no ha pujat de manera notable en els últims dos anys, en contra del que podria haver sigut esperable després que el Banc Central Europeu (BCE) apliqués una alça accelerada i inèdita als tipus d’interès oficials de la zona euro de 4,5 punts entre el juliol del 2022 i el setembre del 2023 per combatre l’espiral inflacionista. De fet, el volum de crèdits per a la compra d’habitatge impagats va registrar entre abril i juny la pitjor caiguda intertrimestral des de l’últim trimestre del 2022, segons dades publicades ahir pel Banc d’Espanya. Al tancament del primer semestre, els bancs tenien 11.904 milions en hipoteques, i els seus titulars tenien més de tres mesos de retard en les quotes, 503 milions menys que al març.

La morositat hipotecària, així, ha tingut un comportament atípic respecte a altres períodes de pujada del preu de referència dels diners. La taxa d’impagaments va tancar el juny en el 2,49%, significativament per sota del nivell que registrava el desembre del 2021, quan el BCE va anunciar l’inici de l’enduriment de la política monetària (2,99%). L’esmentat descens es deu al fet que el volum d’hipoteques moroses ha caigut de manera molt més pronunciada (un 19,4%) que el saldo total de crèdits per a la compra de vivenda (3,42%, fins als 476.241 milions d’euros, després de la seva primera pujada davant el trimestre anterior des del març del 2022). També és significatiu que el volum d’hipoteques moroses hagi tornat a caure després d’incrementar-se de manera sostinguda entre el març del 2023 i el març del 2024 en 1.028 milions i un 9%..