La CNMV obre un expedient sancionador a Gotham i Grifols

El supervisor borsari porta a la fiscalia una possible "conducta manipulativa"

Seu del grup Grifols a Sant Cugat del Vallès. | ALEJANDRO GARCÍA / EFE

Seu del grup Grifols a Sant Cugat del Vallès. | ALEJANDRO GARCÍA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha obert expedient sancionador al fons Gotham City per possibles pràctiques de manipulació del mercat al provocar la caiguda de les accions de Grifols a principis d’any. I, alhora, remet la informació a la fiscalia respecte a una "possible conducta manipulativa". El supervisor borsari també incoa expedient sancionador a Grifols pel subministrament d’informació financera regulada "amb dades inexactes o no veraces o que ometen aspectes rellevants" de conformitat amb les normes comptables.

El comitè executiu de la CNMV va prendre aquesta decisió com a resultat de les corresponents investigacions que es van iniciar el gener passat. Els expedients afecten Gotham City Research LLC (Gotham) i General Industrial Partners LLP (GIP), i Grifols, SA. En el cas de Gotham i GIP l’actuació és "per la possible comissió d’una infracció molt greu", per portar a terme "una pràctica de manipulació de mercat" mitjançant la utilització "concertada de mecanismes ficticis o qualsevol altra forma d’engany o artifici per afectar el preu de les accions de Grifols, amb l’informe publicat el 9 de gener del 2024", entre d’altres qüestions.

I en el cas de Grifols, "per la possible comissió d’una infracció continuada molt greu" que afecta els informes financers anuals consolidats dels exercicis 2021, 2022 i 2023, i de la informació financera consolidada semestral corresponent al primer semestre del 2023, entre altres aspectes. Addicionalment, la CNMV ha traslladat la informació que afecta Gotham City i GIP i en cas que s’incoés un procediment penal, l’administratiu sancionador quedaria suspès fins a l’existència d’un pronunciament judicial ferm.

Caiguda a la borsa

L’informe publicat per Gotham el 9 de gener passat amb relació a la qualitat de la informació i la situació financera de Grifols va impactar profundament en la cotització de les accions d’aquesta última (al tancament de mercat del dia de la publicació de l’esmentat informe, la capitalització de mercat de Grifols s’havia reduït en 2.205 milions d’euros, arribant a tenir durant aquell mateix dia, abans del tancament, unes pèrdues de 3.814 milions d’euros), segons la CNMV.

Notícies relacionades

El supervisor borsari recorda que era conegut el posicionament previ en curt (vendre un actiu amb la idea que el preu baixarà per comprar-lo després a un nivell més baix) de l’entitat vinculada a Gotham en aquest valor. Arran de la publicació per Gotham del seu informe sobre Grifols, la CNMV va iniciar les corresponents investigacions, i les conclusions preliminars van ser traslladades al mercat el 21 de març del 2024.

Respecte de Grifols, si bé s’ha acordat l’obertura d’un expedient sancionador, la CNMV es reitera en totes les conclusions preliminars sobre els seus comptes i que es van traslladar al mercat el 21 de març passat.