Els sindicats temen que la jornada de 37,5 hores no s’apliqui fins al 2026

CCOO i UGT busquen pressionar els empresaris i demà inicien protestes davant les seus de la CEOE / Fins a l’11 d’octubre no hi haurà nova reunió

Els sindicats temen que la jornada de 37,5 hores no s’apliqui fins al 2026
1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball farà un últim intent i es donarà unes setmanes més de marge per mirar de sumar la patronal a un acord sobre la reducció de jornada laboral. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, sap que el beneplàcit dels empresaris facilitaria un posterior pacte al Congrés i, atès que es juga molt políticament, renuncia a tancar aquest setembre la negociació en el diàleg social, com era la seva intenció.

Les converses s’allarguen, Treball crema un nou dead line i totes les parts assumeixen que l’aplicació de la reducció, si s’arriba a produir, no serà en els terminis marcats inicialment. Aquest 2024 la jornada laboral màxima havia de baixar de les actuals 40 hores a 38,5 hores setmanals i en el diàleg social assumeixen que, com molt aviat, començarà a regir a principis del 2025. I les 37,5 hores, el pas següent, no es materialitzaran, mínim, fins al 2026 –un any més tard del que figura en l’acord de coalició–. "Sabem que ja aquest any, per molta pressa que ens donem, fa falta un tràmit parlamentari", va declarar la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, després de la reunió d’ahir.

Més marge per als empresaris, que continuen enrocats que aquesta qüestió no s’ha d’abordar per llei, mentre es comencen a impacientar des de l’altre grup, els sindicats, que ja demà tenen previst concentrar-se davant les seus de la CEOE de les principals ciutats espanyoles per iniciar la seva pròpia estratègia de pressió. Després de "més de nou mesos negociant", tal com van recordar des d’UGT, "això no pot durar sine die", van rematar des de CCOO.

Polir la proposta

Notícies relacionades

El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va mantenir ahir una nova reunió amb la patronal i els sindicats per abordar la nova norma per a la reducció del temps de treball. Amb escassos avenços, ja que l’únic èxit que públicament va exhibir després del conclave va ser que els empresaris "han acceptat valorar la proposta que el Govern els ha traslladat".

Les negociacions s’allarguen i fins a l’11 d’octubre no es tornaran a veure les cares les cúpules dels agents socials amb Treball. Temps en què Díaz acabarà de polir la seva proposta d’ajudes a les pimes que contractin empleats.

Temes:

CEOE UGT CCOO