Madrid i BCN carreguen el doble en impostos locals que Pamplona

Madrilenys i barcelonins són els que més paguen, 1.001 i 978 euros, respectivament

Madrid i BCN carreguen el doble en impostos locals que Pamplona
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La diferència entre els impostos locals que es paguen en unes capitals de província i d’altres pot resultar molt elevada. Els madrilenys (1.001 euros) i els barcelonins (978) aporten a les arques municipals més del doble que els pamplonesos (435), segons l’estudi Panorama de la tributació local 2024, elaborat pel Registre d’Economistes Assessors Fiscals (Reaf). Els experts fiscals integrats al Consell General d’Economistes, que reclamen revisar el finançament local alhora que l’autonòmic, demanen a més canvis en la tributació sobre la riquesa a Espanya, ja que el sistema fiscal recau en excés sobre els béns immobles. I recorden que l’IBI, la imputació de rendes en l’IRPF quan el bé està a disposició de titular i l’impost sobre el patrimoni "són exemples del gravamen d’aquests béns només per la mera tinença d’aquests, sense considerar-ne la transmissió, que també és gravada per diversos tributs de manera simultània (IRPF, IVA o ITPAJD i IIVTNU)".

Segons la classificació d’aquest informe, Tarragona (917 euros), Girona (901) i Toledo (874) completen els cinc primers llocs quant a ingressos municipals per habitant. Completen els cinc últims, a més de Pamplona, Jaén (492), Badajoz (508), Càceres (522) i Alacant (531). El 2023, com a mitjana, un ciutadà resident en una capital de província va pagar –a més dels impostos estatals i autonòmics– 705 euros per tributs locals.

Els ciutadans van pagar principalment per impostos directes –IBI, IAE, IVTM i IIVTNU– seguit de taxes locals i acabant amb impostos indirectes, bàsicament, l’ICIO. Per impostos directes, a Madrid es van pagar 726,7 euros per habitant i a Barcelona, 660,7. Per contra, a Pamplona es van abonar 265 euros i a Jaén 380,8, comptant així amb les capitals en les quals es van obtenir més i menys ingressos. En el cas dels ingressos per habitant relacionats amb les taxes, a Sant Sebastià és on més es paga per habitant, ja que es van abonar 354,6 euros. On menys, a Badajoz, amb 51,4 euros per habitant. Quant als indirectes, a Santa Cruz de Tenerife, el 2023, es van abonar 267,4 euros per habitant, mentre que a Jaén, només 24 euros per habitant.

Notícies relacionades

L’IBI, el 66%

La publicació constata que els ajuntaments obtenen el 66% dels seus ingressos per impostos locals a través de l’impost sobre béns immobles (IBI), un tribut obligatori sobre el qual tenen una notable capacitat normativa i que es recapta amb caràcter anual. Dels altres dos impostos d’exacció obligatòria i també de recaptació anual, l’impost sobre activitats econòmiques (IAE) presenta una escassa participació, el 8% del total dels ingressos municipals, recaptació que té el llast de les exempcions, mentre que l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) té la particularitat que el paga el titular del permís de circulació, per la qual cosa alguns municipis han atret flotes de vehicles i han establert uns tipus molt baixos. La recaptació és de l’11% dels ingressos locals.